Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit event is voorbij.

PANAL: Update rond palliatieve sedatie

5 december 2019 |11:30 - 14:00

In de meeste gevallen zijn pijn, verwardheid, verstikkingsgevoel, angst, onrust, … met de klassieke medicatie en ondersteuning goed te bestrijden. Soms lukt dit echter niet. In de stervensfase kan de arts dan, in overleg met de patiënt en in samenspraak met de omgeving, palliatieve sedatie toepassen. De arts bepaalt de juiste samenstelling en dosering van de medicatie. De spuitaandrijver wordt opgestart en de behandeling wordt dagelijks opgevolgd door de verpleegkundige, samen met de MBE.

In deze vorming staan we stil bij het begrip palliatieve sedatie en het verschil met euthanasie. We bespreken de meest gebruikte medicaties en hun dosissen en kijken in welke situaties palliatieve sedatie kan opgestart worden.
In het tweede deel van de lezing bekijken we de praktijk van palliatieve sedatie. Hoe vaak wordt dit toegepast, hoe gebruik je de spuitaandrijver, wat zijn aandachtspunten bij het toepassen van palliatieve sedatie, hoe kan familie afscheid nemen, …

De doelgroep zijn artsen en verpleegkundigen.

De vorming wordt verzorgd door dr. Johan Coppens, huisarts en equipearts van Panal en Veerle Massart, hoofdverpleegkundige van de MBE van Panal.

Code: PASE/2019
Datum: Donderdag 5 december van 11.30u. tot 14.00u.
Locatie: Panal, Waversebaan 220, 3001 Heverlee
Kostprijs: 45 euro (broodjeslunch inbegrepen)

Gegevens

Datum:
5 december 2019
Tijd:
11:30 - 14:00
Evenement Categorie:

Locatie

PANAL vzw
Waversebaan 220
Heverlee, 3001 België

Organisator

PANAL vzw
Sluit box

Vul a.u.b. jouw gebruikersnaam of e-mailadres in.
Je zal een link via mail ontvangen om jouw paswoord te wijzigen.