Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit event is voorbij.

Zorgzaam Leuven & SEL GOAL: Leer- en deelmoment ‘vroegtijdige zorgplanning’

16 mei 2019 |12:00 - 15:00

Vroegtijdige zorgplanning is meer dan een neergeschreven document. En het is ook meer dan een gesprek in teken van het levenseinde. Het is een dynamische verkenning van de zorg in al zijn dimensies waarbij de waarden en levensdoelen van de persoon centraal staan. Overheen verschillende gesprekken verspreid over de tijd krijgt vroegtijdige zorgplanning vorm. Hulpverleners spelen een belangrijke rol in het op gang brengen van deze gesprekken.

Hoe zet je als individuele hulpverlener of binnen de organisatie beter in op vroegtijdige zorgplanning? Welke drempels zijn er en hoe werk je deze weg? Dit leer- en deelmoment wil je meer tools aanreiken en je meer vertrouwen geven om met vroegtijdige zorgplanning aan de slag te gaan in interactie met jouw patiënten. Ook is er voldoende ruimte voor uitwisseling van ervaring en kennis.

Deze activiteit is een initiatief van SEL GOAL en de chronic care projecten ‘Zorgzaam Leuven’ en ‘Verbonden in ZOHrg’. We starten met een kick-off voor de zorgpartners van regio Leuven en herhalen dit in een later stadium ook in regio Aarschot-Diest en Tienen.

Voor wie?
Deze activiteit is gericht op (huis)artsen, thuiszorgers, verpleegkundigen, sociaal werkers en andere zorgberoepen uit regio Leuven die werken met vroegtijdige zorgplanning binnen hun patiëntenpopulatie of met dit thema aan de slag willen gaan.

Wanneer?
Donderdag 16 mei 2019 om 12u

Waar?
Lokaal Dienstencentrum Wijnveld, De Wingerd, Wingerdstraat 14, 3000 Leuven

Programma (onder voorbehoud van lichte wijzigingen)
12u: Onthaal met broodjes
12u30: Plenaire inleiding door Arne Heylen (Palliatief Supportteam, UZ Leuven) en Karen Ceunen (Dienst Patiëntenbegeleiding, RZ Tienen)
 – 1. Visie
 – 2. Mijn wensen voor mijn gezondheid: vroegtijdige zorgplanning op maat van de patiënt
– 3. Verschil met DNR en levenseindegesprekken
13u15: Uitwisseling in multidisciplinaire groepjes aan de hand van 5 thema’s
 – 1. Communicatie met patiënten en familie
 – 2. Implementatie van vroegtijdige zorgplanning binnen de organisatie
 – 3. Transmurale zorgcontinuïteit
 – 4. Vertalen van wensen naar zorg- en behandelafspraken
 – 5. Verscheidenheid in documenten
(lees hieronder meer info over deze thema’s)
14u15: Plenaire terugkoppeling

Kostprijs?
€10
Graag vragen wij jou om dit te storten op BE67 7360 0011 8787 (op naam van SEL GOAL met omschrijving ‘VZP 16619 + naam deelnemer’).

Inschrijven?
Inschrijven kan via het inschrijvingsformulier.

Vragen?
info@selgoal.be

_________________________________________________________________________________________________________________

>> Uitleg bij de vijf thema’s

1. Uitdagingen m.b.t. communicatie rond VZP met patiënten en familie
Hoe start jij een gesprek over VZP? Welke aspecten bespreek je dan? Welke uitdagingen kom je tegen in de communicatie met patiënten en familie? Hoe ga je bijvoorbeeld om met een patiënt die zich gebruuskeerd voelt? Respecteer je dan de grens, ga je door? En hoe bevraag je de beleving? Hoe ga je om met negatieve reacties van patiënten en familie? Wat is de impact van negatieve ervaringen op jouw bereidheid tot VZP? Hoe betrek je familie? Wat als er verschillende standpunten zijn, of als de familie niet wilt dat het levenseinde met de patiënt besproken wordt? Hoe bespreek je medische grenzen zoals stoppen van kunstmatig vocht/voeding?

2. Hanteren van verscheidenheid aan documenten en ondersteunende materialen.
Wat is voor jou de zin of onzin van de verscheidenheid aan documenten waar je als zorgverlener mee geconfronteerd wordt? Hoe hanteer je de verwachtingen van patiënten die zeggen dat hun ‘papieren in orde zijn’? Welke documenten of hulpmiddelen gebruik jij actief in je VZP gesprekken?

3. Gedeelde besluitvorming: Vertalen van wensen naar concrete zorg- en behandelafspraken.
Wat is de output van een goed VZP proces? Hoe vertaal je de wensen van de patiënt in concrete zorg- en behandelafspraken, code voor behandeldoelen (ABC) en therapiebeperking (DNR)? Hoe kom je tot een gedeelde besluitvorming, waar zowel de medische grenzen, de wensen van de patiënt als de draagkracht van patiënt/familie/zorgteam gerespecteerd worden? Welke ethische dilemma’s kom je hierin tegen?

4. Samenwerking tussen verschillende zorgsettings.
Hoe ervaar jij de continuïteit van zorg rond VZP bij transfers tussen zorgsettings? Hoe geef je informatie door van thuiszorg of het WZC naar het ziekenhuis? Komt die ook terecht? Wordt er rekening mee gehouden? Hoe stroomt de informatie terug van het ziekenhuis naar de thuis / WZC? Gebruiken we allemaal dezelfde definities van concepten? Waar schieten digitale oplossingen tekort? Waar ligt de nood?

5. Implementatie van VZP binnen de organisatie
Hoe integreer je VZP op structurele wijze in de dagelijkse patiëntenzorg? Hoe geef je vorm aan een dergelijke implementatie proces op teamniveau binnen je organisatie (vb. ziekenhuis, witgeel kruis, huisartsenpraktijk, WZC)? Hoe bereid je dit voor? Welke hindernissen kom je tegen? Welke verschillen in visie? Hoe hanteer je dit?

 

Gegevens

Datum:
16 mei 2019
Tijd:
12:00 - 15:00
Evenement Categorie:

Locatie

WZC De Wingerd
Wingerdstraat 14
Leuven, 3000 België

Organisatoren

Zorgzaam Leuven
SEL GOAL
Sluit box

Vul a.u.b. jouw gebruikersnaam of e-mailadres in.
Je zal een link via mail ontvangen om jouw paswoord te wijzigen.