Preventiewijzer

preventiewijzer_0Beter voorkomen dan genezen. De Vlaamse overheid vraagt iedereen om een steentje bij te dragen aan het preventieve gezondheidsbeleid. Dit beleid vertaalt zich in meetbare gezondheidsdoelstellingen en streeft -samengevat- naar minder rokers, minder alcohol- en druggebruik, meer mensen met een gezond gewicht, gezonde binnen- en buitenlucht, minder zelfdodingen, minder valongevallen bij ouderen, minder infectieziekten en vroegtijdige opsporing van kanker.

De afgelopen jaren zijn tal van initiatieven ontwikkeld om mensen correct te informeren, te motiveren voor een gezond leven of hulp te bieden bij het ombuigen van ongezond gedrag. Per gezondheids-item zagen folders, affiches, websites, telefoonnummers … het levenslicht. Niettegenstaande zorgverstrekkers een cruciale rol spelen in het opsporen van risicogedrag en in het motiveren van mensen tot gezond leven, vermoeden we dat de veelheid aan ondersteuningsmateriaal niet altijd goed bij hen terecht komt.

Om het voor zorgverstrekkers overzichtelijker te maken heeft Logo Oost-Brabant deze publieksinformatie samengevat in een preventiewijzer. Door de juiste tool aan te kruisen op een scheurbriefje kan hij of zij de patiënt snel verwijzen naar wetenschappelijk onderbouwde informatie.

Heb je een patiënt of cliënt die meer wil weten over gezonde voeding? Of wil je hem of haar wetenschappelijk onderbouwde informatie bezorgen over stoppen met roken? De preventiewijzer biedt een overzicht van nuttige websites en telefoonnummers per gezondheidsthema. Je kan per patiënt een scheurbriefje meegeven waarop je de voor hem of haar relevante info aanduidt.

Voor wie?

Huisartsen, apothekers, tabakologen, diëtisten…

Wie kan dit materiaal bestellen?

Tabakologen, huisartsen, apothekers, diëtisten…

Waarom?

De afgelopen jaren zijn tal van instrumenten ontwikkeld om mensen te informeren, te motiveren of aan te zetten om hulp te zoeken voor ongezond gedrag. De preventiewijzer bundelt wetenschappelijk onderbouwde websites en telefoonnnummers in een handig overzicht.

Praktisch

Je kan 1 fiche van de preventiewijzer gratis downloaden. Of een papieren versie in de vorm van een voorschriftenboekje aanvragen bij het Logo op info@logo-oostbrabant.be of op 016 89 06 05.

(Bron: Logo Oost-Brabant)

Sluit box

Vul a.u.b. jouw gebruikersnaam of e-mailadres in.
Je zal een link via mail ontvangen om jouw paswoord te wijzigen.