Waar Wordt Een Schilmesje Voor Gebruikt? Gebruik Strategieën Voor Uw Thuiskoks

Een schilmesje is een van de belangrijkste gereedschappen in de keuken. Er zijn een paar populaire soorten, maar het is eigenlijk alleen een mes met een kleiner lemmet – tussen 5 cm en 13 cm lang, met de meeste rond de 9 cm. Je hebt ze waarschijnlijk op tv gezien door chef-koks, en als je een goed uitgeruste keuken hebt, heb je er waarschijnlijk zelf een. Maar als je je afvraagt waar een schilmesje voor wordt gebruikt? Of wanneer u een schilmesje moet selecteren in plaats van andere keukenmessen, deze gids zal u helpen.

Waar Wordt Een Schilmesje Voor Gebruikt? Het Snelle Antwoord

  • Gebruik het om kleine etenswaren zoals fruit en groenten te schillen en in plakjes te snijden.
  • Houd het item in 1 hand en draai het om terwijl je je snijdt.
  • Een standaard gebogen lemmet van circa 9 cm is na het koksmes je beste keukenvriend.
  • Een gekartelde rand helpt bij gebak en zacht fruit.
  • Een vogelbekmes is voor het verwijderen van ongewenste stukjes van bijvoorbeeld zaden en klokhuizen, of het maken van ontwerpen.
  • Houd het scherp met een wetsteen of hoonpaal.

Veelvoorkomende Toepassingen Voor Scheermessen

Het voordeel van een schilmesje zit hem in het formaat, waardoor je meer controle hebt om kleine, delicate sneden te maken in vergelijking met een groot koksmes. Het is lichter en gemakkelijker vast te pakken, dus het is mogelijk om het in één hand te gebruiken en af te zien van uw normale snijplank.

Het meest voorkomende gebruik van een schilmesje is om de schil en andere ongewenste stukjes van groenten en fruit af te pellen. Denk aan appels, peren, tomaten en uien. Andere groenten en fruit met een dikke schil en hard vruchtvlees, zoals komkommers en aardappelen, kunnen meer baat hebben bij een dunschiller, hoewel als je er daarna geen hebt, een schilmesje zeker een haalbare keuze is.

Om te schillen met een schilmesje, wikkel je drie of vier vingers van de dominante hand rond de greep met het mes naar je toe gericht. Houd het fruit of de groente in een andere hand en draai het onder een kleine hoek in het mes om te voorkomen dat u nog meer vlees snijdt. U kunt uw duim gebruiken om de groente of groente stabiel te houden terwijl u snijdt. Als je ringen snijdt terwijl je draait, is het echt mogelijk om de hele schil in één keer te verwijderen!

Een schilmesje kan ook worden gebruikt om het hart uit bepaalde soorten fruit en groenten (aardbeien, tomaten, paprika’s) te halen en de rest heel te laten. Je kunt het zelfs gebruiken om kleine etenswaren zoals knoflook en sjalotten te snijden voordat je ze fijn snijdt met je hamburgermes. Je kunt stukjes vet van vlees verwijderen om het gezonder te maken, of een garnaal opensnijden en de ader eruit halen voor een betere demonstratie.

Soorten Scheermessen

Schilmessen kunnen op verschillende manieren worden ingedeeld, meestal op basis van de vormen van de randen, snavels en bladen. De meest voorkomende soorten schilmessen zijn:

Gebogen mes

De meeste schilmessen hebben een marginaal naar achteren gebogen mes om u de meeste controle in de punt te geven en u in staat te stellen netjes te snijden, zowel op een plank als op uw handen. Als je niet zeker weet met welk type je moet gaan, is dit echt de beste keuze vanwege zijn veelzijdigheid.

Vogelsnavel

Een vogelbekschilmesje is groter (2-8 cm) en heeft een sterke binnenwaartse kromming. Het is handig voor delicate operaties zoals het extraheren van zaden en het maken van nauwkeurige sneden. Het is behoorlijk gespecialiseerd, maar voor het maken van decoratief decoratief voedsel – denk aan wortel- en radijsbloemen, of knopvrije ananas – is er geen beter instrument.

Gekarteld Mes

gekarteld mes

Als je veel zacht voedsel snijdt, is een schilmesje met gekarteld lemmet misschien precies wat je zoekt. Bovendien werkt het prima voor groenten, van zachte zoals bessen tot hardgepelde zoals tomaten of mango’s.

Afmetingen En Materialen

9 cm is precies goed voor veel schilmessen, maar aarzel niet om kleiner te gaan als je wilt.

We raden een stevig roestvrijstalen mes aan. Voor je handvat kun je kiezen uit vinyl (zuiniger en sterieler) of hout (mooier, maar ook duurder). Het is afhankelijk van uw budget en wat u kent.

Tips Voor Gebruik En Onderhoud Van Schilmesjes

De conventionele manier om een schilmesje te gebruiken, is door in je eigen lichaam te snijden en je duim over het stuk voedsel dat je snijdt te bewegen, zodat het uit de buurt van het mes van dit mes blijft. Uiteraard is het nog steeds mogelijk om een schilmesje met snijplank te gebruiken wanneer de gelegenheid daarom vraagt.

Slijp uw schilmes regelmatig en gebruik alleen zoals u uw koksmes zou gebruiken: een slijpsteen of een aanzetstaal. Slijpen verkleint in feite de kans op snijden – nog steeds een grote zorg bij schilmessen, omdat je niet zoveel druk hoeft te gebruiken, dus het is moeilijker om het mes te schuiven of de controle over het mes uit te schakelen.

Geniet gewoon van een koksmes, bewaar je schilmesje met het lemmet naar beneden op een blok of op een magnetische kegel, of afgedekt als het in je la ligt. Het allerlaatste wat je wilt is precies snijden als je gaat koken!