Meer Dan 50 Verschillende Koffiedranken

Sta je open voor het verkennen van nieuwe koffieopties en het aanbrengen van kleine veranderingen in je koffiegewoonten, zoals het wisselen van bonen of het zetten van een andere koffie? Het is geweldig! Maar weet je hoeveel opties er zijn? Zelfs wij wisten niet hoeveel koffiesoorten er waren.

Er zijn veel soorten koffiedranken beschikbaar waar u van kunt genieten.

Laten we eens kijken naar de koffiesoorten die voor u beschikbaar zijn, dus de volgende keer dat u klaar bent om iets nieuws te proberen, hoeft u alleen maar onze handige dandy-lijst te raadplegen.

Verschillende Soorten Koffiebonen

Er zijn veel koffiesoorten, net als de vele soorten fruit. Toch kunnen de meeste geproduceerde en gebruikte bonen worden onderverdeeld in twee hoofdsoorten: arabica en robusta. Liberica en Excelsa zijn twee minder voorkomende variëteiten, maar ze zijn zeldzaam, vooral in de Verenigde Staten.

Voor degenen onder u die wat extra informatie over elk van deze willen, lees verder:

Arabica

Koffiekenners houden van Arabica bonen. Ze zijn goed voor een meerderheid van de koffie die tegenwoordig in de wereld wordt geproduceerd en verkocht en voor ongeveer 60 procent van de koffieconsumptie in de wereld.

Deze bonen, die voornamelijk in Latijns-Amerika worden geteeld, worden soms bergvariëteiten genoemd. Ze zijn hoger opgegroeid met veel schaduw en constante regenval. Deze bonen worden beschouwd als de beste kwaliteit koffie die er is.

Op zoek naar cadeau-ideeën? Bekijk onze Top 10 cadeaus voor koffieliefhebbers in 2021

Over het algemeen is dit de meest delicate, of minst winterharde, van de verschillende soorten koffiebonen. Dit betekent dat arabicabonen kunnen worden geteeld in een slechte omgeving, wat een negatief effect kan hebben op het succes van hun gewas. Ze zijn ook kwetsbaarder voor ziekten, waaronder griep en andere ziekten.

Er is veel variatie tussen de verschillende gebieden. Arabicabonen hebben helderdere lichamen en complexere smaken en aroma’s. Daarom zijn ze populairder dan andere soorten bonen.

Heet brouwen is de beste manier om Arabica-bonen te laten zien, vooral wanneer handmatige technieken zoals overgieten worden gebruikt. Hun diepte en complexiteit kunnen echter overschaduwd of verwaterd worden als je je koffie verdrinkt met melk, creamers of suikers of koude zetmethodes gebruikt.

Robusta

Robusta-koffiebonen zijn daarentegen veel sterker en bitterder, en in plaats van aan populariteit te winnen door de kwaliteit en diepte van het brouwsel, zijn deze planten populair vanwege hun hoge cafeïnegehalte (met ongeveer het dubbele cafeïnegehalte van arabica’s) en winterhardheid. Je vindt robustabonen in veel soorten espresso, oploskoffie of gewone koffie voor wie liever een heel sterk kopje drinkt.

Hoewel ze gedijen in warmere klimaten en gevarieerde regenval, staan robustabonen erom bekend dat ze een veel breder scala aan klimaten en hoogten kunnen verdragen en beter bestand zijn tegen ziekten dan andere variëteiten. Dat soort weerstand maakt ze beter voor het telen van grote gewassen.

Robusta-koffie van hogere kwaliteit is meestal zuurder en heeft een zwaardere body. Deze bonen zijn beter bestand tegen de toevoegingen van room en suiker, waardoor ze heerlijk zijn voor een drankje als Vietnamese Coffee. Deze bonen werken ook goed met melanges die speciaal zijn ontworpen voor hun cafeïnestoot, zoals Death Wish.

Liberica En Excelsa

Liberica en Excelsa zijn twee minder bekende soorten koffiebonen. De eerste wordt uitsluitend in de Filippijnen verbouwd en wordt helemaal niet in de VS geïmporteerd, dus je zult waarschijnlijk geen liberica- of excelsa-druppelbrouwsel vinden op het menu van de plaatselijke coffeeshop. De laatste (vaak aangeduid als een geslacht of liberica-boon) wordt echter geteeld in Zuidoost-Azië. Het is goed voor ongeveer 7 procent van de wereldkoffieconsumptie.

Hoewel Excelsa een subvariëteit van liberica is, hebben de twee soorten zeer verschillende profielen, dus veel mensen beschouwen ze nog steeds als twee totaal verschillende soorten koffie.

Liberica-bonen bereikten hun hoogtepunt in populariteit in de jaren 1890, toen koffieroest 90 procent van de arabica-oogst in de wereld decimeerde. De Filippijnen waren het eerste land dat met serieuze productie begon. Het werd een belangrijke leverancier. Maar toen het land de onafhankelijkheid uitriep, werd de handel tussen het land en de Verenigde Staten stopgezet. Dus tegen de tijd dat een liberica-oogst kon worden hersteld, had arabica al de toppositie voor koffieproductie teruggewonnen, en sindsdien heeft het die positie behouden.

Liberica-bonen stonden (en zijn wanneer je ze kunt vinden) bekend om hun uitgesproken, houtachtige of rokerige smaak met een volle body en een bloemig of fruitig aroma. Het is gemakkelijker om de zure en fruitige Excelsa-bonen te vinden. Het is te vinden op enorme koffiebomen met een hoogte van 20 tot 9,1 meter, in tegenstelling tot de maximale zes voet arabicabonen waarop kan groeien. Deze bonen worden gebruikt om koffiemelanges te verbeteren en zijn niet te koop.

Hun licht-geroosterde smaken blijven zelfs met licht donkere koffie waar, daarom zoeken sommige mensen er nog steeds naar.

Rassen En Variëteiten Uitgelegd

Laten we eerst wat verwarring wegnemen over de termen variëteit en variëteit. Misschien heb je deze woorden al eens eerder gehoord als je al een tijdje koffie drinkt. Het is echter mogelijk dat u niet weet wat ze betekenen.

Een koffievariëteit verwijst naar een classificatieterm die een bepaalde ondersoort of genetische samenstelling van de koffieplant beschrijft. De variëteit verwijst naar het uiteindelijke brouwsel, of product, dat is gemaakt van één soort koffie. Onder koffievariëteiten zijn er originele (natuurlijk voorkomende) variëteiten, subvariëteiten, mutaties, interspecifieke hybriden en infraspecifieke hybriden.

Als je van plantkunde houdt, zal het waarschijnlijk best interessant zijn om verder te gaan, maar het lijkt misschien een hoop onzin voor de alledaagse Java-drinker. Weet alleen dat je niet echt bekend hoeft te zijn met elke variëteit om goede koffie te kopen.

De verschillen tussen hen zitten in hun groeipotentieel, vereisten en uiterlijk (boon- en bladvorm), wat belangrijker is voor boeren dan voor jou. U moet de kwaliteit van het merk waarvan u koopt, beoordelen aan de hand van hoe goed ze met uw variëteit werken.

Maar voor degenen onder u die geïnteresseerd zijn, laten we eens kijken naar enkele van de meer bekende variëteiten. Merk op dat elk type boon dat volgt onder de arabica-stamboom valt.

typisch

Typica is je typische arabica, en deze variëteit omvat een aantal van de meest populaire en gewilde regionale koffiesoorten, waaronder Kona, Java, Jamaican Blue Mountain en meer. De variëteit kwam oorspronkelijk uit Jemen en werd door de handel over de hele wereld gebracht. Het werd eerst naar Malabar in India, Malabar en Indonesië gestuurd, voordat het West-Indië bereikte.

Sommige ondersoorten van deze bonen zijn Sumatra, Bergendal, Rume Sudan, Amarello de Botanc, Blawan Paumah en Java Mocha. Er zijn veel andere mutaties beschikbaar, waaronder Mokka, die niet moet worden verward met de mokka-drank gemaakt van deze chocoladeachtige smaken van Jemenitische bonen, Pluma Hidalgo en Creools.

Bourbon

Bourbon is eigenlijk een subvariëteit van typica – in feite is het waarschijnlijk een van de meest voorkomende subvariëteiten van de boon. De eerste keer dat het werd ontdekt was in het begin van de 19e eeuw, toen de Fransen een typeica-plant naar Bourbon (nu Runion) brachten. Er vond een kleine mutatie plaats en de variëteit verspreidde zich uiteindelijk over Midden- en Zuid-Amerika.

Deze planten zijn populair omdat ze meer koffiekersen produceren dan andere typica-variëteiten. Subvariëteiten zijn onder meer French Mission, N39, Mayaguez, Arusha, Jackson, K20, Kenya Selected en SL35. Deze variëteit bevat ook mutaties zoals Pointu, Semperlorens en Caturra. SL34, Tekic en Pacas zijn allemaal voorbeelden.

Gesha/Geisha

De originele arabica-koffiesoort is vernoemd naar het dorp in Ethiopië waar het vandaan komt. Het werd pas in de jaren vijftig commercieel geoogst of geplant. Het is bestand tegen koffieroest en wordt voornamelijk in Panama gekweekt aan hoge bomen met opvallend lange bladeren die de vorm van de koffiebonen nauw nabootsen.

Meer informatie over Rassen

Het is duidelijk dat dit niet bijna alle koffievariëteiten zijn die er zijn, maar we dachten dat het opsommen van een paar je een idee zou kunnen geven van hoe ze allemaal met elkaar verbonden zijn. Medium heeft ook een handig periodiek systeem dat kan worden gebruikt om de verbanden weer te geven. Als je meer wilt weten over individuele arabica-variëteiten, kan de World Coffee Research-catalogus een geweldige bron zijn.

Als je regelmatig een breed scala aan koffie wilt ontdekken, ga dan naar de clubs voor beste koffie van de maand.

Laten we nu verder gaan met de complexe, maar even plezierige wereld van koffiedranken.

Koffiesoorten – Een Compleet Overzicht

De grootste verschillen in koffie zitten natuurlijk in de dranken zelf. Verschillende zetmethoden geven koffie unieke smaken. Een simpel laagje schuim of een klein beetje melk kan je koffie op basis van espresso echter naar een nieuw niveau tillen.

Laten we eens kijken naar enkele van de meest populaire koffiedranken die er zijn.

Brouwmethoden

Maar voordat je weet welke soorten koffiedranken er zijn, moet je bepalen welke zetmethode (of methoden, als je een koffiedrinker bent met een divers gehemelte) het beste voor je is.

Cold Brew Coffee Maker Dit is een methode om koffie te zetten waarbij geen heet water wordt gebruikt. Om de laatste koude koffiedrank te maken, gebruik je koud water en voor een langere tijd.

Filter- of druppelkoffiemachine Een methode om koffie te zetten waarbij koffie in een papieren filter wordt gedaan en er heet water op wordt gegoten, zodat het in de karaf eronder kan druppelen

Espressomachine Dit is een methode voor het zetten van espresso waarbij zeer hete koffie onder hoge druk wordt gebruikt om een rijke, romige opname te maken.

French Press Een handmatige koffiezetter die een plunjer gebruikt om de koffie te persen en de afgewerkte drank van het koffiedik te scheiden

IJskoffie Iets anders dan cold brew koffie, ijskoffie wordt bereid met behulp van een hot brew-methode en vervolgens afgekoeld voordat het wordt geserveerd.

Instantkoffie Java gemaakt van gedehydrateerd koffie-extract waarvan de smaak behouden blijft door sproeidrogen of vriesdrogen; roer gewoon koffiekorrels of poeder in heet water tot het is opgelost.

Moka Een Moka Pot leidt water door koffiedik met behulp van stoom onder druk. Dit resulteert in een sterk, espresso-achtig brouwsel

Percolated Coffee Dit is een methode waarbij de zwaartekracht wordt gebruikt om de gewenste sterkte te bereiken.

Vacuüm (Siphon Coffee) Een methode om koffie te zetten waarbij gebruik wordt gemaakt van twee kamers. Dampdruk en vacuüm worden gebruikt om de uiteindelijke beker te produceren.

De Basis

Black Coffee Java wordt rechtstreeks van je favoriete brouwer geserveerd zonder toevoegingen – geen melk, geen suiker, alleen Joe die warm of met ijs kan worden geserveerd. (Er zijn tal van goede redenen om het te proberen, maar voor het geval je je zoete, romige kopjes koffie niet kunt opgeven, kan suiker, melk of creamer aan je brouwsel worden toegevoegd.)

Cold Brew Brewed wordt gemaakt door grof gemalen bonen 6-12 uur in koud water of water op kamertemperatuur te laten trekken. Het kan worden gebruikt als basis voor creamer of melk of gearomatiseerde siropen

Espresso Gebrouwen van zeer fijngemalen koffiebonen (meestal donkerder gebrand) met een hogere verhouding van gemalen koffie tot water dan wat wordt gebruikt voor gewone koffie, waardoor een dikke en geconcentreerde drank ontstaat. Espresso wordt meestal geserveerd in een shot van een ons of gebruikt als basis voor een verscheidenheid aan recepten voor koffiedranken. Het kan heet of ijskoud zijn.

Cafeïnevrije koffie Kan worden gevonden in de vorm van gewone koffie of espresso. Er zijn veel methoden om koffie cafeïnevrij te maken, maar de meeste verwijderen 97 procent van de cafeïne. Het mooie van decaf Joe is dat je zoveel koffiepauzes kunt nemen als je wilt zonder last te krijgen van de zenuwachtige, angstopwekkende bijwerkingen van te veel cafeïne.

Nitro Cold brew koffie die is doordrenkt met stikstofgas om een gekoelde brouwsel te produceren die zacht en rijk is en dient als een perfecte basis voor room, suiker of andere toevoegingen.

Verschillende soorten espresso- en koffiedranken

Affogato Vanille-ijs, gelato of een bolletje hete espresso met een topping van vanille-ijs.

Caff Gommosa Een espresso shot gegoten over een enkele marshmallow

Caf Con Hielo Dit drankje, vertaald naar koffie met ijs, is een enkele of dubbele espresso-shot gemengd met suiker en geserveerd met ijs.

Cortado Een of twee shots espresso gemengd met ongeveer twee ons warme melk om de zuurgraad te verlagen

Doppio Dubbel shot espresso, meestal geserveerd in een demitasse glas

Espresso con Panna Espresso met een toef slagroom

Espresso Romano Espresso geserveerd met een shot espresso en een beetje citroensap of een stukje citroen.

Guillermo Een shot espresso over schijfjes limoen. Soms geserveerd met ijs en een scheutje melk

Lungo Espresso wordt gebrouwen met twee keer zoveel water als een standaard espressorecept. Het gebruikt dezelfde hoeveelheid als een espresso-shot, maar met meer water. Het resultaat is minder geconcentreerd.

Red Eye Drip koffie gecombineerd met een shot espresso

Ristretto Lungo’s tegenpool, ristretto gebruikt de helft van de hoeveelheid bonen als standaard shot, maar de helft van het water. Dit levert een sterker brouwsel op.

Melk of water toegevoegd

Antoccino Een shot espresso met gestoomde melk in 1:1.

Caff Americano Espresso drank waarbij heet water in espresso wordt toegevoegd om een sterkere koffie te maken maar met een andere smaak.

Caf Au Lait Sterke koffie met gestoomde melk in 1:1 verhouding

Caff Breve Drank op espressobasis met half- en/of melk in plaats van melk. Geserveerd met een schuimlaag.

Caf Zorro Een perfecte balans tussen water en espresso, met de vloeistof en de dubbele shot gecombineerd in een verhouding van 1:1

Cappuccino Een koffiedrank die in Italië wordt gemaakt met gelijke hoeveelheden espresso, warme melk en gestoomd melkschuim.

Espressino Een klassieke Italiaanse drank gemaakt met espresso, gestoomde melk en cacaopoeder. Het wordt meestal geserveerd in een klein borrelglaasje

Flat White Een flat white is een espressodrank die lijkt op een latte, maar met getextureerde melk

Frappe Een frappe is een koude drank gemaakt van koffie, espresso, suiker, creamer of melk en eventueel gearomatiseerde siroop. Het mengsel wordt gemengd tot het glad en romig is en kan worden geserveerd met een klodder slagroom.

Frappuccino De Starbucks-versie van een frappe is Frappuccino. Het bestaat uit espresso of gezette koffie, melk, suikers en gearomatiseerde siropen.

Latte (Caf Latte), Espresso met gestoomde melk in een verhouding van 1:13 tot 1:15, met wat schuim erop

Macchiato Espresso shot met kleine hoeveelheden melkschuim. Het is vergelijkbaar met een latte, maar sterker

Vienna Coffee Hot Espresso (of gewone hete espresso voor iets minder sterks) geserveerd met een laagje slagroom

Rond De Wereld

Black Tie Een enkele espresso gecombineerd met traditionele Thaise thee, suiker, room of half en half, en gezoete gecondenseerde melk

Caf Bombon Gepopulariseerd in Spanje, deze drank is espresso gecombineerd met gezoete gecondenseerde melk in een verhouding van 1:1.

Caf Cubano Oorspronkelijk uit Cuba, is deze koffiedrank een espresso die over een paar theelepels demerarasuiker wordt getrokken.

Caff Crema Vergelijkbaar met de Americano en gewone druppelbrouwsel, is dit een lange espressodrank die voornamelijk wordt geserveerd in Zwitserland, Oostenrijk en Noord-Italië vanaf de jaren tachtig, waar water tijdens het brouwproces door het koffiedik wordt geleid.

Ca Phe Sua Da (Vietnamese ijskoffie) Een Vietnamese koffiedrank waarvan de naam staat voor ijsmelkkoffie die wordt gemaakt door zwarte koffie (die is gefilterd door een Vietnamese koffiefilter genaamd phin) te mengen met een kwart tot half zoveel gezoete gecondenseerde melk en gegoten over ijs

Dalgona Coffee is een Zuid-Koreaanse koffie die dankzij TikTok nu wereldwijd verkrijgbaar is. De koffiedrank is gemaakt van oploskoffiepoeder, suiker en heet water. Het is een mix van koffiepoeder en suiker. Voeg vervolgens de opgeklopte koffie toe aan warme of koude melk.

Eierkoffie Een Vietnamese drank gemaakt van eidooiers, suiker en sterke robustakoffie

Eiskaffee Een Duitse drank gemaakt met dripkoffie en vanille-ijs

Es kopi susu (koffie met ijsmelk) Koffie gemaakt met gezoete gecondenseerde melk die vervolgens wordt afgekoeld zodat de koffiedik naar de bodem van het glas zakt

Galo Een Portugese drank die wordt geserveerd in een hoog glas en wordt gemaakt door espresso en schuimige gestoomde melk te mengen in een verhouding van 1:3

Irish Coffee Een combinatie van koffie, Ierse whisky en slagroom die soms wordt gezoet met suiker

Mazagran is een koffiedrank die zijn oorsprong vindt in Algerije. Het kan worden gemaakt met espresso of koffie en citroen.

Turkse koffie Een traditionele koffiedrank geserveerd in het Midden-Oosten, fijngemalen koffie wordt ondergedompeld in water waardoor maximale schuimvorming ontstaat (ook wel Griekse koffie genoemd); gemaakt in een Turkse koffiepot genaamd een cezve

Iets Extra’s

Bulletproof Coffee is een rijke, romige, calorierijke koffie met een kopje zwarte thee, twee eetlepels boter en een eetlepel kokosolie.

Dirty Chai Latte Een latte met gekruide thee, gestoomde melk en een shot espresso.

Koffielikeur Koffie of espresso gemaakt met 25ml koffielikeur. Soms geserveerd met room, melk of andere zuivelproducten

Caff Mocha Deze drank bevat dezelfde ingrediënten als een latte; het enige verschil is dat er chocoladesiroop aan wordt toegevoegd.

Gevolgtrekking

Oef – dat was een lijst! Zoals je kunt zien, zijn er tal van verschillende koffiedranken die klaar staan om van te genieten. Hoeveel verschillende soorten koffie heb je al geprobeerd? We weten dat er verschillende op deze lijst staan waarvan we nog niet hebben genoten, maar we kunnen niet wachten om ze te proberen!

Wil je indruk maken op iemand met een uniek koffiecadeau? Bekijk deze koffiecadeaus.

  • Koffie feiten

    U kunt leren hoe u thuis caffe misto of latte kunt bestellen, of welke het beste bij u past door onze vergelijking te gebruiken!

  • Koffie feiten

    Het kan moeilijk zijn om een kant te kiezen, vooral wanneer beide kanten bijna identiek lijken. Dat is het geval met cappuccino’s en lattes.

  • Hoe te brouwen?

    Als zwarte koffie niet sterk genoeg voor je was, zal deze vuile horchata-cocktail misschien aan je behoeften voldoen! Ons recept vind je hier.

  • Hoe te brouwen?

    Turkse koffie zet je thuis, dus je hoeft niet naar Turkije!

  • Koffie Feiten

    Ben je in de war over de verschillen tussen een café au lait en een latte? Of wil je gewoon weten hoe je ze maakt? Lees verder voor onze gids die beide omvat.