De Wetenschap Achter De Koffiebloei

Je wilt thuis geen stilstaande koffie zetten. Als jij dat bent, kun je de wetenschap leren achter het maken van de perfecte kop koffie. Hoewel dat misschien moeilijk klinkt, is het eigenlijk veel gemakkelijker dan je denkt.

Door uw kennis over de processen op het werk te vergroten, kunt u die zure kop koffie veranderen in een perfect smakende kop die zelfs de meest trouwe koffiesnoepjes zal imponeren. Een van de sleutels tot het verbeteren van je koffiezetvaardigheden, is het begrijpen van koffiebloei.

Wat Is Koffiebloei?

Koffiebloei is een term die koffieliefhebbers, koffieliefhebbers of frequente coffeeshops, waarschijnlijk zullen hebben gehoord. Maar wat is het? De koffiebloei, wat simpelweg het snel vrijkomen van gas is wanneer heet water in contact komt met koffiedik, is wat we bedoelen.

Oorzaken Van Koffiebloei

Het brandproces is de oorzaak van de bloei. Wanneer koffiebonen worden gebrand, wordt door de hitte koolstofdioxide (CO2) in de boon vastgehouden. Nadat het brandproces is voltooid, laten de bonen deze gassen langzaam één voor één vrij via een proces dat ontgassen wordt genoemd.

Als u koffie gebruikt die binnen een tijdsbestek van tien dagen is gebrand, zal veel van de koolstofdioxide door de bonen worden vastgehouden, ook al is het ontgassingsproces begonnen. De gassen beginnen sneller te ontsnappen zodra de bonen zijn gemalen. Wanneer heet water de gemalen koffie raakt, beginnen ze zichzelf onmiddellijk te zuiveren van de koolstofdioxide, waardoor het bloeieffect ontstaat.

Vers Gebrande Versus Gemalen Koffie

Hoewel kooldioxide en andere gassen zullen verdwijnen zodra het brandproces is voltooid, kan het enkele weken duren voordat al het gas na het branden is verdampt. Deze gassen geven de smaak aan onze kopjes koffie, wat betekent dat je er idealiter voor wilt zorgen dat zoveel mogelijk van deze gassen zo lang mogelijk in de bonen blijven.

De gassen die vrijkomen bij koffie zijn veel gemakkelijker te ontsnappen wanneer het wordt gemalen. Koffiedrinkers die koffie serieus nemen, malen hun koffie voordat ze deze gebruiken.

Een koffie-abonnement is een geweldige manier om ervoor te zorgen dat je altijd vers gebrande koffie hebt.

Op zoek naar cadeau-ideeën? Bekijk onze Top 10 cadeaus voor koffieliefhebbers in 2021

Variabelen Die De Bloei Beïnvloeden

Er zijn veel variabelen die de bloei kunnen beïnvloeden. Deze factoren beïnvloeden de snelheid waarmee gas verloren gaat uit bonen na het branden.

Temperatuur Bonen geven sneller gas af als ze in een warme ruimte worden bewaard. Probeer de bonen uit de buurt van warmtebronnen zoals licht in uw keuken of fornuis te houden.

Vochtigheid Bonen zullen meer gas afgeven als de omgeving droog is. Een hoge luchtvochtigheid kan schimmelgroei stimuleren. Je wilt de juiste luchtvochtigheid bereiken om je gas te beschermen en je bonen te beschermen tegen schimmel.

Braadniveau Dit heeft invloed op de bloei. Donkere Italiaanse braadstukken vereisen bijvoorbeeld minder ontgassing dan andere soorten braadstukken.

Bean Origin Koffiebonenoorsprong kan invloed hebben op de bloei. Bij sommige koffiesoorten kan meer ontgassing nodig zijn dan bij andere koffiesoorten.

Boonhardheid Hoe moeilijker de boon is, hoe moeilijker het is voor kooldioxide om door te dringen en te ontsnappen.

Hoe Te Bloeien?

Om koffie te laten bloeien wordt er heet water over de koffiebonen gegoten. De koffie moet een paar minuten vochtig maar niet uitgelekt zijn voordat u begint met koffiezetten. Hoe u dit doet, hangt echter af van het type koffiezetapparaat dat u gebruikt.

Overgieten

Gebruik zeer heet water om de koffie in te schenken. Werk je een weg rond de beker, beginnend aan de buitenkant en werk je weg naar het midden. Gebruik heel weinig water. U wilt dat de koffie doorweekt wordt maar niet door het filter druppelt. Laat het ongeveer een minuut staan voordat u uw koffie zet.

Franse Persen

Voor eigenaren van een Franse pers, giet langzaam een kleine hoeveelheid heet water over grofgemalen koffie. Laat de bloei ongeveer 20 seconden staan, roer het dan met je lepel om er zeker van te zijn dat alle malingen in contact komen met het water. Ga vervolgens verder met uw normale brouwroutine.

Automatische Druppelkoffiezetapparaten

Voeg je gemalen koffie toe aan het filter. Voeg net genoeg water toe over de koffiedik om de koffie te laten weken, maar niet genoeg om door het filter te druppelen. Laat het ongeveer 90 seconden staan voordat u begint met het normale zetproces in uw koffiezetapparaat.

Als je heet water over je koffiedik giet, zou de bloem moeten verschijnen. Je koffie zal flauw smaken als hij niet bloeit.

Nu je de wetenschap achter Bloom een beetje begrijpt, kun je nu praten met zelfs de meest toegewijde koffieliefhebber. Bovendien kunt u nu thuis een beter smakende koffie zetten door de bovenstaande bloeitechnieken te volgen, ongeacht of u vers gebrande of gemalen koffie gebruikt.

  • Hoe te brouwen?

    Ben je ooit in de war over welke koffie / water-verhouding je per kopje koffie moet gebruiken? Onze eenvoudige koffie-naar-water-calculator en -grafiek maken het zetten van perfecte koffie eenvoudig. Laat ons de koffie wiskunde doen, zodat u er niet naar hoeft te kijken.

  • Koffie feiten

    Het beste koffiewater kan een groot verschil maken in hoe je koffie smaakt. Onze tips helpen je bij het kiezen van het beste water.

  • Koffie Feiten

    Ontdek de belangrijkste redenen waarom er geen crema op uw espresso zit en wat u kunt doen om dit probleem op te lossen!

  • Koffie Feiten

    Zoek uit hoeveel kopjes koffie een zakje van 340 g maakt, ongeacht wat je favoriete brouwmethode is voor je ochtendkopje!

  • Koffie feiten

    Zon of schaduw? Deze twee woorden betekenen een wereld van verschil in de koffie-industrie. Als je van goede koffie houdt en het milieu belangrijk vindt, moet je het weinig bekende geheim van koffie in de schaduw kennen. We hebben hier alle informatie die je nodig hebt.