Hoe Koffiebonen Te Malen. 9 Methoden Met & Zonder Grinder

Laatst bijgewerkt

Geen enkele factor heeft een groter effect op de kwaliteit van uw koffie dan de maling.

In deze post zal ik uitleggen hoe je koffiebonen maalt, zowel met als zonder een molen, en enkele van de fijnere punten van koffiemalen bespreken:

  • Er is een verschil tussen braam- en bladslijpmachines
  • Verschil tussen platte en conische maalschijven
  • De 7 verschillende malingen
  • Het belang van consistentie van de maling
  • Hoe lang gemalen koffie meegaat?
  • Wat maakt espresso -espresso ?

(Als je alles-in-één gemak wilt, bekijk dan natuurlijk onze complete gids voor de beste koffiezetapparaten voor malen en brouwen, die een geïntegreerde molen hebben!)

Koffiebonen: Een Molen Gebruiken?

Er zijn 2 manieren om koffiebonen te malen met een molen:

  • Messenslijper
  • Maalmolen

Laten we elk eens bekijken.

Blade Grinder

Hoewel een koffiemolen met messen duurder is dan een maalschijf, produceert hij een betere maling.

Een bladmolen is vergelijkbaar met een keukenmachine of blender en ziet eruit als een propeller met een roterende as in het midden en bladen die naar buiten schieten.

Mesmolens draaien erg snel en koffiebonen worden in kleine stukjes gemalen.

Doordat de koffiemalingen niet uniform van grootte zijn, gaat de kwaliteit aanzienlijk omlaag.

Sommige deeltjes zullen fijn poederachtig zijn. Anderen zullen grote brokken zijn.

De hoge snelheid van het breken van koffiebonen kan ook warmte produceren. Dit kan leiden tot het verlies van smaakvolle organische verbindingen en een afname van de kwaliteit van de uiteindelijke koffie.

Wat maakt een messenslijper zo aantrekkelijk? Ze zijn meestal goedkoper.

Maalmolen

Als je op zoek bent naar een koffiemolen, het is braam of niets, schat!

OK dat is niet helemaal waar voor iedereen, maar het is voor mij. Ik gebruik een handmatige braammolen en ik ben er dol op.

Een braammolen functioneert door twee ruwe, braamplaten dicht bij elkaar te plaatsen en de bonen echt te malen als ze tussen de platen vallen. De opening tussen de maalschijven kan worden aangepast om de grofheid van de maling aan te passen.

Het resultaat is een zeer consistente maalgraad.

De zwarte knop aan de onderkant wordt bevestigd aan de schroef in het midden, waardoor ik hem kan vastdraaien of losmaken om mijn maalgraad aan te passen.

Zoals je kunt zien, zorgt het ontwerp van deze maalmolen ervoor dat mijn koffie consistent met dezelfde grofheid wordt gemalen.

Wanneer de grond klein genoeg is om door deze opening te gaan, valt deze in een opvangbak (niet getoond op deze foto’s).

Technische details: Conische maalschijven produceren eigenlijk een bimodale maling, wat betekent dat ze 2 verschillende malingen produceren: je beoogde maling en een klein percentage fijne maling. Ik zal de metafoor uit deze forumthread gebruiken om uit te leggen wat er gebeurt. Stel je voor dat je een cracker doormidden breekt. Je krijgt de twee helften, maar je krijgt ook een klein beetje fijn crackerstof. Hetzelfde kun je doen met een koffieboon gemalen in een conische maalschijf. De koffiebonen worden gesplitst, maar ook het fijne koffiebonenstof wordt verkregen. Je krijgt dan de gewenste maling en een beetje fijn poeder. Dit is een bimodale maling.

Er zijn twee opties beschikbaar bij het kopen van een braammolen.

  • Elektrisch versus handmatig
  • Vlak versus conisch

De mijne hierboven is een handmatige, conische maalmolen.

Welke is geschikt voor jou? Het hangt af van uw voorkeuren. Dit zijn de voordelen van elk type molen.

Elektrische versus handmatige braammolen

Deze keuze is vrij eenvoudig en komt neer op kosten versus gemak.

  • Minder duur
  • Je kunt sneller malen
  • Efficiënter in het maken van fijne malingen
  • Voor mij meer verbinding met mijn koffie (zoals kruiden plukken uit mijn tuin)
  • Minder duur
  • Lagere RPM (je arm kan niet zo snel bewegen) betekent minder warmte en geluid.
  • Draagbaar en kleiner

Er is een koffiezetapparaat met een geïntegreerde maalschijf. Dit vermindert het aantal stappen dat nodig is om een kopje te maken en neemt minder ruimte in beslag op uw aanrecht.

Platte versus conische maalmolen

  • Bimodal (twee maten of inconsistente maling) is eigenlijk de sleutel voor espresso
  • Sneller malen
  • Door het ontwerp komen er minder gronden vast te zitten in de molen, dus minder afval en schoonmaken
  • Minder duur
  • Voor elektrische maalschijven, kan draaien met een lager toerental, dus minder hitte en geluid

Conische maalschijven lijken de duidelijke winnaars te zijn. Echter, slijpmachines met platte maalschijven hebben één ding dat cruciaal is: een consistente maalgraad.

Koffiebonen Malen Zonder Molen

Oké, je hebt geen molen.

Hoe kunt u uw oplossing krijgen? !

Deze 7 methoden zijn het proberen waard:

  1. Keukenmachine of blender
  2. Vijzel en stamper
  3. Hamer
  4. Frituurpan
  5. deegroller
  6. Mes
  7. Vraag ernaar bij uw plaatselijke coffeeshop

1. Blender Of Keukenmachine

Bron

Dit is het begin van de koffiemalingsopties die ik beleefd minder dan perfect zal noemen.

Net als bij een koffiemolen met blad, kun je een blender of keukenmachine gebruiken om je koffiebonen tot onderwerping te stampen.

Ik vind het echter veel, veel moeilijker om iets beters te krijgen dan een schokkerige medium maling door je koffiebonen op deze manier te malen.

Begin met het toevoegen van kleine hoeveelheden bonen aan de blender en mix vervolgens op de maalstand. Pas de snelheid aan totdat u iets krijgt dat lijkt op uw gewenste maalgraad.

2. Vijzel En Stamper

Bron

Veel klassieker dan zo ongeveer alles op deze lijst, je kunt je koffie ook malen met een vijzel en stamper.

Hoewel het moeilijk is om een consistente maling te krijgen die groter is dan poeder, maakt dit het een fascinerende optie voor diegenen die Turkse koffiebonen willen maken.

Het duurt even en het is vervelend om te voorkomen dat bonen uit de vijzelkom ontsnappen.

Een keramische set is beter omdat deze beter bestand is tegen koffie-oliën.

3. Hamer

Bron

Verlieten nu het rijk van alles dat in de verste verte als slijpen kon worden beschouwd.

Nu waren we aan het hameren.

Dit zijn de te volgen stappen:

  1. Doe je koffiebonen in een plastic zak.
  2. Optioneel, maar aanbevolen: om te voorkomen dat de hamer de zak scheurt, bedek deze met een dunne handdoek.
  3. Hamer weg.

Een vleeshamer of iets anders met een grote, platte, stompe kop werkt het beste, maar ik veronderstel dat je elk type hamerachtig voorwerp kunt gebruiken.

Het zal geen goede espressomaling maken, maar het zal goed werken in een Franse pers.

4. Koekenpan

Je kunt ook dezelfde logica en hetzelfde proces gebruiken als de hamer om je koekenpan te malen.

Geen enkele koekenpan is echter geschikt. Je hebt iets nodig dat kan worden gebruikt voor zwaar tillen. Een gietijzeren koekenpan is een goede keuze.

5. Deegroller

Je kunt ook een wals gebruiken om bij het thema “zet koffie in een zak en verpletter het” thema te houden.

6. Mes

Bron

Als al het andere faalt, heb je waarschijnlijk een mes rondslingeren, toch?

Ik zeg niet dat je je koffiebonen moet malen tot het formaat dat je verkiest.

Zoek in plaats daarvan naar een slagersmes met een hoog mes en gebruik de platte kant van het mes om je hele bonenkoffie te pletten.

Het is vergelijkbaar met hoe je een vers teentje knoflook verplettert.

7. Vraag Ernaar Bij Je Plaatselijke Coffeeshop

Starbucks zal dit niet doen, maar u kunt proberen uw plaatselijke coffeeshop om hulp te vragen.

Zorg ervoor dat je heel aardig bent voor de barista. Geef ze een of twee fooien!

Tip: voeg wat droevige details toe aan je verhaal. Misschien heeft je wederhelft je verlaten en de koffiemolen gepakt.

(Hiermee bedoel ik de koffiemolen.)

Welke Maalmethode Moet Je Kiezen?

Er zijn tijden geweest dat ik snel koffie nodig had. Maar over het algemeen wilt u een maalmethode kiezen die rekening houdt met twee factoren:

  1. Maalmaat:
  2. Samenhang

De 7 Verschillende Koffiemalen

Hieronder staan de 7 verschillende maalgroottes en het soort koffie waarvoor ze het meest geschikt zijn:

Twee opmerkingen over deze tafel:

  1. Aeropress bevindt zich in 3 categorieën: medium, medium-fine en fine. Aeropress extraheert binnen een minuut fijnere malingen. Als je een medium maling gebruikt, probeer dan een extractietijd van 3 minuten.
  2. Zonder een koffiemolen zul je niet beter kunnen worden dan een medium-grove maling, en dat is waarschijnlijk met aanzienlijke inspanning. Probeer cowboykoffie eens!

Hoe Belangrijk Is De Maalgrootte?

De kwaliteit van je koffie hangt af van hoe groot de maling is. Drie factoren kunnen de smaak van uw koffie enorm beïnvloeden:

  1. Extractiesnelheid:
  2. Stroomsnelheid:
  3. Contact tijd

Hieronder staat een tabel die laat zien hoe elke factor correleert met de maalgraad.

Grover slijpsel heeft een kleiner oppervlak en vereist een langere contacttijd met water. Ze laten water sneller tussen de korrels stromen, zoals weergegeven in de afbeelding hierboven, met een hogere stroomsnelheid.

Contact Tijd kan twee betekenissen hebben.

  • Benodigde contacttijd: Hoe lang is het nodig om contact te maken met grond en water?
  • Druppelcontacttijd: door water dat op en door het terrein druppelt, laten druppelbrouwers niet veel contact tussen water en terrein toe.

Door de hogere stroomsnelheid van de grovere gemalen koffie moet je langere tijd in aanraking komen met koffie. Het hogere debiet vermindert echter de waargenomen contacttijd in druppelbrouwers, omdat het water veel vrijer door de grovere gronden stroomt. Het omgekeerde geldt voor fijnere malingen.

De maalkwaliteit is zo belangrijk dat voor de meeste thuisbarista’s die op zoek zijn naar een startup met lage of gemiddelde kosten, het overgrote deel van hun kosten moet worden toegewezen aan een goede grinder.

Houd Het Consistent

We bespraken de impact van de maalgraad op koffie in onze grovere versus fijnere tabel. Een van die variabelen was de extractiesnelheid.

Wanneer u koffie zet, probeert u de beste combinatie van verbindingen te extraheren om een uitgebalanceerd, cafeïnehoudend brouwsel te verkrijgen. Deze verbazingwekkende grafiek, gemaakt door LifeHacker via theconversation.com, laat zien hoe verschillende verbindingen in de loop van de tijd worden geëxtraheerd.

Je wilt de juiste hoeveelheid organische zuren en vluchtige oliën uit je koffie halen door deze te mengen met heet water. Dit is je doel

  • Extract lang genoeg om genoeg van de smaakvolle vluchtige oliën te krijgen
  • Je moet echter niet te veel bittere organische zuren extraheren.

Je zult ofwel te veel of te weinig extraheren, afhankelijk van hoeveel contacttijd je hebt. Waar smaakt elk naar?

  • Overgeëxtraheerde koffie: Bitter, droog, hol
  • Koffie die ondergeëxtraheerd is: Bitter, zout en waterig

Je wilt de best mogelijke koffiebonen extraheren door ze op het juiste moment met water te mengen. Elke koffiemaling heeft ook een specifieke optimale contacttijd die afhankelijk is van de watertemperatuur.

Daarom is consistentie bij het malen zo belangrijk.

Voorbeeld: Belang van consistentie van maalgrootte

Stel je voor dat je koffie zet met 2 batches gemalen koffie.

  • Partij 1: 100% medium-fijne maling
  • Batch 2: 50% medium maling, 50% fijne maling

Batch 1 bevat dezelfde hoeveelheid malingen, dus we weten hoe lang het duurt om een goede kop te maken.

Batch 2 bevat grinds in 2 maten. Elke maat heeft een andere optimale contacttijd.

  • Gemiddelde maling duurt 3 minuten om contact te maken met 50%
  • Fijne maling vereist 1 minuut contacttijd

Dit is een beetje een probleem, vind je niet? Volgens mijn schattingen hebben we drie opties:

Vlakslijpmachines zijn beter dan conische maalschijven als het gaat om consistent malen.

Wat Is De Gemiddelde Hoeveelheid Gemalen Koffie Per Kopje?

Het is aan jou, maar 2 eetlepels (10g) is een goede regel voor elke 170g koffie. Meer koffie geeft je een sterkere smaak en een beter kopje. Gebruik minder voor iets milder of subtieler.

Meer informatie over koffieverhoudingen is verkrijgbaar bij de Specialty Coffee Association.

Black Bear Coffee biedt een tafel waarmee je kunt kiezen uit verschillende maten koffie en water.

Maal gewoon niet meer dan je nodig hebt. Waarom?

Hoe Lang Is Gemalen Koffie Houdbaar?

Koffie is het lekkerst als hij vers is, dus ik raad aan om te malen:

  • Alleen wat je echt nodig hebt
  • Alleen als je het echt nodig hebt

Koffie begint te degraderen zodra het wordt gemalen, en veel kenners denken dat het na ongeveer 10-14 dagen een merkbare smaakafname zal hebben.

Er gebeurt niets ergs als je je gemalen koffie langer bewaart, maar het zal niet zo vers smaken.

Is Het Mogelijk Om Koffie In De Vriezer Te Bewaren?

Eerlijk gezegd, de jury is er niet over uit. Ik raad u aan om uw koffie om 2 redenen niet in de vriezer te bewaren:

  1. Invriezen en ontdooien, vooral herhaaldelijk, kan de celstructuur van de koffieboon beschadigen en water en oliën in de boon herverdelen
  2. Vriesbrand en de bijbehorende geuren kunnen in je koffie uitlogen

Koffiebonenmalen Versus Espressobonenmalen: Wat Is Het Verschil?

Er zijn er geen!

Hoewel espresso het beste wordt gemaakt met een fijne maling, kun je ook een gewone kop Joe met diezelfde maling maken.

Espresso wordt niet bepaald door het type koffieboon of de maling. Espresso komt door het extractieproces.

Meer specifiek wordt echte espresso gedefinieerd door de volgende criteria:

  • 200F watertemperatuur
  • 9 bar druk tijdens extractie
  • Extractietijd: 25-30 seconden

Als u aan al deze criteria voldoet, krijgt u een authentieke espresso. Je kunt dichtbij komen, maar niet zo dichtbij als espresso.