Ethiopische Koffiegids. Koop- En Brouwtips

Ethiopië, de geboorteplaats van koffie, wordt vereerd om zijn koffiebonen. Het is de thuisbasis van enkele van de beste single-origin koffiesoorten waar ook ter wereld. We graven dieper in deze regio om te ontdekken wat dit land zo’n bijzonder koffieteeltgebied maakt. Laten we eens kijken naar de rijke geschiedenis en de huidige staat van koffie in Oost-Afrika.

Ben je klaar voor een carrière in Ethiopische koffie-expertise?

BESTE KEUZE

Ethiopische Yirgacheffe-koffie (vulcanicakoffie)

Deze Ethiopische bonen worden geoogst van wilde koffiebomen in het hart van de historische geboorteplaats van koffie zelf! De bonen zijn overladen met duidelijk unieke smaken. Dit is echt een koffietraktatie die Volcanica biedt voor een ongelooflijke prijs, en die pas brandt nadat u uw bestelling heeft geplaatst.

Je Moet Feiten Weten Over Ethiopische Koffie

Ethiopië: De Bron Van Koffie

Volgens de oude Ethiopische geschiedenis ontdekte een geitenherder uit Ethiopië, Kaldi, de magische eigenschappen van koffie rond 850 na Christus. Volgens de legende ontdekte hij dat zijn geiten de koffievruchten van de bomen aten en wild dansten. Hij was zo gefascineerd door deze magische bonen dat hij ze mee naar huis nam.

Kaldi toonde de voordelen van koffie aan een monnik en hij gooide de bonen vervolgens in het vuur en verklaarde dat dit magische effect door de duivel was veroorzaakt. Natuurlijk begonnen de bonen te branden en de hele kamer vulde zich met de geur van vers gebrande koffie. (De eerste tekenen van het zetten van koffie als drank zijn echter van veel later.)

Kaffa is de oorspronkelijke naam voor koffie. Het komt uit het zuidwesten van Ethiopië, waar koffie in zijn wildste vorm werd ontdekt. In tegenstelling tot bijna alle andere koffieproducerende landen kunnen hier op natuurlijke wijze koffiebomen worden gekweekt.

De Beste Groeiomstandigheden Voor Koffiebonen

Ethiopië is de oorspronkelijke thuisbasis van koffie. Hier groeien al honderden jaren koffiebomen in het wild. Het is een perfecte omgeving om geweldige koffie te verbouwen zonder extra ingrediënten. Ethiopië herbergt meer dan 1000 soorten koffie. Grote hoogten in het zuidelijke bergachtige gebied zorgen voor uitstekende groeiomstandigheden.

De grond is rijk en de vegetatie weelderig. De meeste koffiesoorten worden geteeld zonder gebruik van landbouwchemicaliën in de schaduw en tussen andere planten. Daarentegen moeten koffieboeren overal ter wereld specifieke koffiesoorten planten en de perfecte omstandigheden creëren, zoals het planten van extra bomen om schaduw te bieden aan de kleine koffiebomen.

Het Smaakprofiel Van Ethiopische Bonen: Wat Te Verwachten?

Ethiopische koffie staat bekend om zijn heldere, bloemige en fruitige smaken. Deze koffies hebben doorgaans een hogere zuurgraad, lichte tot medium body en complexe smaaktonen.

De bonen worden gewassen of op natuurlijke wijze verwerkt. De gebruikte verwerkingsmethode (2) heeft een enorme impact op de uiteindelijke smaak van de koffie. Koffie die nat is verwerkt of gewassen, wordt direct verwijderd. Deze bonen worden gekenmerkt door hun heldere smaak, met heldere, complexe tonen. De laatste kop is zeer schoon van smaak.

Natuurlijk verwerkte koffie wordt gedroogd met het fruit dat op de boon achterblijft. Pas voor de export wordt het vruchtvlees verwijderd.

Deze bonen zijn doordrenkt met meer fruitige tonen zoals bosbes en hebben diepe chocoladeondertonen met een dikke body.

Het merendeel van de Ethiopische koffie wordt op natuurlijke wijze verwerkt. Dit is de manier waarop ze het eeuwenlang hebben gedaan en het is in de loop van de tijd niet veel veranderd. Het proces van natte verwerking is relatief nieuw en verandert voortdurend met nieuwe apparatuur.

Eervolle Vermeldingen (mis Ze Niet)

Tot 1995 was Ethiopië verdeeld in provincies. Hoewel het land nu is verdeeld in verschillende districten, wordt de naam van een provincie nog steeds gebruikt om de locatie te identificeren. Sidamo, of Sidama, is de meest zuidelijke provincie. Hier bevinden zich de meeste koffieteeltgebieden.

In de regio Sidamo ligt het geliefde Yirgacheffe, een klein stadje waarvan de nabijgelegen boerderijen consequent enkele van de beste koffiesoorten ter wereld produceren. Veel producenten in deze regio van Ethiopië geven de voorkeur aan de natte verwerkingsmethode. Dit levert een heldere koffie op, een hogere zuurgraad met een lichte body en een zoete fruitige smaak en bloemige tonen.

Guji is een andere geweldige regio. Gelegen in het zuiden van de regio Sidamo, wordt koffie uit Guji gezocht door enkele van de beste koffiebranders ter wereld. In het kopje kun je zoete bloemige tonen verwachten, zoals jasmijn met meloen en perzik, en een theeachtige body.

Harrar ligt in het oosten van Ethiopië, net ten oosten van de hoofdstad Addis Abeba. Deze regio produceert bijna uitsluitend droog verwerkte koffie. Deze koffies zijn wijnachtig , zullen het karakter van wild fruit bevatten en hebben een stroperige textuur. Sommige Harrar (of Harar), koffiesoorten worden verward door het Mocha Harrar-label. Dit komt omdat in de haven van de Rode Zee oorspronkelijk de beste koffie ter wereld, waaronder koffie uit Jemen, werd verscheept.

Het Belang Van De Ethiopische Koffieceremonie

Ethiopiërs vinden koffie zo belangrijk dat ze er uren per dag aan spenderen. De koffieceremonie in de Ethiopische cultuur is hun belangrijkste sociale band. Uitgenodigd worden is een teken dat je respectvol en vriendelijk bent.

Koffie speelt zo’n diepgewortelde rol in de Ethiopische cultuur dat het in veel uitdrukkingen voorkomt die te maken hebben met het leven, eten en interpersoonlijke relaties. Een veelgebruikt gezegde is Buna dabo naw. Dit vertaalt zich letterlijk naar Koffie is ons brood.

Elke ceremonie duurt 2-3 uur en het is gebruikelijk dat gezinnen 2-3 van deze ceremonies per dag genieten. Dit is een evenement voor het hele gezin, waarbij zelfs kinderen deelnemen aan het serveren van de koffie aan de ouderen. Gasten worden vaak uitgenodigd om deel te nemen aan de ceremonie. Gesprekken kunnen betrekking hebben op politiek, lokaal nieuws en nog veel meer.

Bekijk deze video om de koffieceremonie in actie te zien.

Koffie wordt vers gebrand in de pan. De koffie wordt vervolgens handmatig gemalen met een hulpmiddel dat eruitziet als een vijzel en stamper. Ten slotte wordt het langzaam gebrouwen boven een open vuur in een stuk aardewerk. De koffie wordt langzaam uitgegoten, om te voorkomen dat er gemalen koffie met de koffie wordt gegoten.

Velen nemen hun koffie met een lepel suiker, maar nooit met melk . Elk brouwsel wordt zwakker door meer water aan de pot toe te voegen. Hoewel ze misschien niet hetzelfde smaken, zijn het tweede en derde brouwsel even belangrijk.

Hoe Groot Is De Ethiopische Koffieproductie Vandaag?

Ethiopië is ’s werelds 5e grootste koffieproducerende natie ter wereld, en de hoogste producerende natie in Afrika.

Ethiopië is de 5e grootste koffieproducerende natie ter wereld en de hoogste producerende natie in Afrika. Ethiopiërs consumeren ongeveer de helft van de koffie in hun land en exporteren slechts 3,5 miljoen zakken van de 6,5 miljoen geproduceerde. Deze mensen zijn dol op koffie.

De meeste koffie wordt geproduceerd door kleine boeren. Ethiopia Commodity Exchange is in 2008 opgericht om koffieboeren in staat te stellen hun koffie te verkopen. Door een gestandaardiseerd proces heeft de ECX dit mogelijk gemaakt.

Koffie uit dezelfde regio’s kan naar de ECX worden gebracht en worden gemengd voordat ze worden verkocht.

Het probleem met de ECX is dat het traceren van koffie naar specifieke boerderijen behoorlijk moeilijk is, wat belangrijk is voor speciale koffiebranders.

Vanaf maart 2017 staat het boeren echter toe om koffie gescheiden te houden vóór de veiling en rechtstreeks via individuele wasstations te kopen. Hierdoor kunnen bedrijven betere koffie vinden en relaties opbouwen die hen zullen helpen toekomstige koffie te kopen.

Deze transparantie stimuleert boeren om hun koffieproductiemethoden te verbeteren en daarin te investeren. Omdat koffie wordt verkocht zonder te worden gemengd met andere bonen, levert het alleen een prijs op voor hoe goed het is. Koffie die beter smaakt, krijgt een hogere prijs.

Tips Voor Het Zetten Van Koffie Uit Ethiopië

Automatisch druppelen

Omdat dit een Afrikaanse koffie is, heeft Ethiopische koffie de neiging om licht van lichaam en helderder van zuurgraad te zijn, en doet het het beste als filterkoffie. Een automatische druppelaar kan geweldige koffie produceren zolang de koffie vers gebrand is . Het papieren filter geeft veel duidelijkheid aan de smaken van de koffie, waardoor het de perfecte hoeveelheid zuurgraad en body krijgt.

Overgieten

Over koffie schenken is een betere manier om de beste resultaten te krijgen. Dit zorgt voor meer controle over het brouwproces en vertraagt het brouwen voldoende om de beste smaken uit de koffie te halen.

Liever gewassen Ethiopiërs of niet? Een Chemex is een goede keuze vanwege de dikke papieren filters die een kopje produceren met een koffieachtige body en heldere smaken. Hoe zit het met natuurtalenten? Een V60 met een dunner filter laat de rijke body en heldere zure tonen van de koffie zien. De Hario, wanneer gebruikt met een medium-grove maling, concentreert zich op de fruitige, heldere zuren en voorkomt overextractie van eventuele bittere elementen.

Koud Brouwen

Koud brouwen

Vanwege hun fruitige en bloemige tonen, zorgen Ethiopische bonen ook voor een heerlijk, verfrissend koud brouwsel of ijskoffie. Zacht, met smaken van bosbes en perzik? Ja graag. Voor koud zetten, maalt u de koffie grof om de zuurgraad van de koffie te behouden.

Als je je Ethiopische koud gebrouwen liever koud hebt, kun je er een iced pour-over van maken. De zuurgraad blijft beter behouden als de koffie warm wordt gezet in plaats van op ijs.

Waar Koop Je Echte, Hoogwaardige Ethiopische Koffiebonen

Elke koffiebrander die beweert gepassioneerd te zijn door koffie, zal bonen uit Ethiopië meenemen. Dus de beste plaats om te beginnen is uw plaatselijke koffiebar of koffiebrander. Als je gewoon snel iets online wilt bestellen, kies dan een koffiebrander die pas braadt NADAT je betaald hebt. Niet Hiervoor. We hebben wat onderzoek gedaan en een paar bedrijven geprobeerd en hier zijn onze keuzes.

We raden Volcanica Coffees Yirgacheffe-bonen aan vanwege hun bestelgemak, kwaliteit en prijs. Klik hier om ze te bekijken.

Probeer een gewassen en een natuurlijk verwerkte Ethiopiër te vinden, zodat je kunt vergelijken.

Koffie is echter seizoensgebonden en is mogelijk niet het hele jaar door verkrijgbaar.

Volcanica Coffee is onze favoriete koffiebrander. Waarom? Ze zijn in staat om ethisch geteelde bonen in evenwicht te brengen met betaalbare prijzen. Dit maakt ze toegankelijker voor degenen die niet het geld hebben om te kopen.

Voorbeeld: deze Ethiopische Yirgacheffe-bonen.

Het grootste deel van deze bonen wordt verzameld van wilde koffiebomen uit de Yirgacheffe-regio in het zuiden van Ethiopië, die bekend staat om zijn traditionele Arabica-koffievariëteiten en de bloemige en fruitige koffie die ze produceren. Deze bonen zijn een perfect voorbeeld van het hoogwaardige, robuuste product dat deze regio produceert.

Een kopje Ethiopische Yirgacheffe is medium-bodied, fruitig, zoet en diep complex. Het slaagt er zelfs in om een altijd zo licht bitter element op tafel te brengen zonder de kop van streek te maken. Smaken omvatten hints van aardbei, donkere chocolade, ceder en ananas-guave, samen met chocolade, lavendel en een afdronk met een sterke drank.

Deze complexe bonen worden gedroogd verwerkt. De missie van Volcanica Coffees is ervoor te zorgen dat deze bonen zo vers mogelijk bij u thuis aankomen.

Als klap op de vuurpijl betaal je geen arm en een been voor deze elitebonen. Volcanica is erin geslaagd om ze tegen een enorm lage prijs te leveren, alles bij elkaar genomen. Deze boon werd uitgeroepen tot de Homegrounds.co Best Beans.

Deze Mordecofe-bonen uit Ethiopië van Stumptown Coffee bevatten enkele van de meest elite Ethiopische bonen op de markt. Deze bonen komen uit enkele van de hoogste bossen in de Guji-zone van Ethiopië, op slechts een paar honderd mijl van Kenia, en groeien in het hart van enkele van de meest populaire koffieregio’s ter wereld.

De producent van de bonen, Haile Gebre, runt de twee boerderijen onder de naam Mordecofe Mora Mora River Valley Development Coffee, samen met een wasstation in de regio onder hetzelfde bedrijf. Stumptown is erin geslaagd om deze betoverende bonen sinds 2006 beschikbaar te houden, ondanks de ups en downs die veel van de koffieproducerende landen in dit deel van de wereld teisteren en daarvoor waren ze dankbaar.

Typisch voor de bonen uit het gebied, de koffie levert een enorme hoeveelheid uitgesproken smaak, waarvan een groot deel komt door het bloemige, zoete aroma dat wordt gevolgd door een zeer aanwezige noot van perzik.

LET OP: Deze koffie is seizoensgebonden, dus u zult regelmatig willen kijken wanneer deze op voorraad is!

Brand je graag je eigen koffie? Zoete Marias-sperziebonen. Tom van Sweet Marias reist regelmatig naar Ethiopië om de beste bonen te kopen en te begrijpen waarom Ethiopië zulke goede koffie produceert. Op zijn site biedt hij ook tips voor het branden van elke koffie voor maximale smaak, foto’s van elke boerderij en molen, en een uitgebreide beschrijving van waar elke koffie precies vandaan komt.

Sweet Marias kopen is altijd een leerzame ervaring.

Ethiopische Bonen Roosteren

De ideale branding voor bonen uit Ethiopië is een klassieke medium branding. Dit levert de beste balans op tussen heldere zuren, zoete smaken en een medium body. Ethiopische bonen donkerder roosteren zou veel van hun heerlijke smaken maskeren. De branders van tegenwoordig geven er de voorkeur aan om Ethiopische bonen licht te roosteren. Hun doel is smaakhelderheid. Dit zou een theeachtige body opleveren en de complexe smaken laten zien.

Ethiopische koffie is de beste.

Het is het beste als het zwart wordt geconsumeerd . Met een hogere zuurgraad en een lichtere body, zal het niet zo goed bestand zijn tegen melk of zoetstoffen. Je zult het niet erg vinden om het zwart te drinken als er genoeg zoetheid en natuurlijke smaak is.

Bunawoni Yidesetu ( Geniet Van Je Koffie )

Het is gemakkelijk in te zien waarom Ethiopische koffie zo dierbaar is in het hart van koffieliefhebbers: het is gewoon zo goed. Het is de thuisbasis van enkele van de beste koffiesoorten ter wereld. Het is waar koffie werd geboren.

Veelgestelde Vragen

Wie Zette Als Eerste Koffie?

Soefi-monniken in Jemen zetten eerst koffie. Historische gegevens uit de 15e eeuw laten zien dat koffie voor het eerst werd gebrouwen en geconsumeerd door soefi-monniken in Jemen om hen te helpen bij hun religieuze rituelen.

Waarom Is Koffie Uit Ethiopië Belangrijk?

Ethiopische koffie is belangrijk omdat het een gevoelsgemeenschap, participatie en traditie vertegenwoordigt die nieuwe banden versterkt en smeedt. Het is belangrijk omdat het een plaats in de geschiedenis heeft en vaak wordt geoogst van wilde koffiebomen in hun natuurlijke habitat.

Is Ethiopische Koffie Arabica Of Robusta

Koffie uit Ethiopië is arabica, wat . Coffea arabica is ontstaan in de zuidwestelijke hooglanden van Ethiopië; het is de originele koffiekersenboom die over de hele wereld is geëxporteerd en getransplanteerd. Als je van robustabonen uit Afrika houdt, zijn Oegandese koffiebonen de moeite van het bekijken waard.