Macchiato Versus Latte. Deze Uitdrukkingen Van Espresso Onderzoeken
Koffie Feiten

Macchiato Versus Latte. Espresso-expressies

Met koffieketens losse interpretaties van klassieke dranken, is het moeilijker dan ooit om onderscheid te maken tussen verschillende op espresso gebaseerde dranken.

Je zou waarschijnlijk een stroperige latte krijgen als je een macchiato bestelde bij Starbucks. Dit is een verre schreeuw van de espresso macchiato.

Dit fenomeen heeft problemen veroorzaakt voor eigenaren van koffiespecialiteiten, omdat ketens het begrip van de consument van koffieterminologie vervormen. Mensen die uit hun favoriete keten willen stappen, voelen zich vaak machteloos in hun plaatselijke café en keren terug naar hun oude keten.

We zijn hier om enkele mythes over koffie op basis van espresso, zoals macchiatos of lattes, te ontkrachten. Lees verder, zodat u zich de volgende keer dat u een Java-winkel bezoekt zelfverzekerd en comfortabel kunt voelen.

Espresso En Gestoomde Melk

Dit zijn de basisingrediënten voor zowel de macchiato als de latte en vele andere koffiesoorten. De verhouding van deze ingrediënten en de methoden die worden gebruikt om ze toe te voegen, variëren echter sterk.

Als je thuis drankjes op basis van espresso wilt maken, heb je echter een espressomachine nodig die stoompijpen stoomt. Het zijn niet de meest praktische opties voor thuisgebruik. Tenzij je al een uitgebreide koffietoolkit hebt of een flink budget.

Hallo, Macchiato

In het Italiaans is macchiato gemarkeerd of gekleurd. In de koffiecultuur betekent dit het lichtjes verdunnen van espresso of gestoomde melk met de andere.

Het eerste dat je moet weten over macchiato’s is dat er twee verschillende soorten zijn: de espresso macchiato en de latte macchiato.

Op zoek naar cadeau-ideeën? Bekijk onze top 10 cadeaus voor koffieliefhebbers voor 2021

Espresso Macchiato

Espresso Macchiato

Als je ergens buiten de gebruikelijke ketens een macchiato bestelt, ontvang je een kleine demitasse-beker, geen enorm vat. Het heeft een shot of twee espresso en een scheutje gestoomde melk en schuim erop.

Hier is het twistpunt dat koffiefans hebben met kettingen. Deze droom voor espressoliefhebbers is absoluut NIET wat je krijgt als je daar om een macchiato vraagt.

Deze drankjes zijn ontstaan als een manier om de cappuccino-zijn-alleen-voor-ontbijt-standaard in de Italiaanse koffiecultuur te omzeilen. Deze dranken combineren perfect de behoefte aan een espresso shot halverwege de middag en de romige textuur van een cappuccino.

Latte Macchiato

Latte macchiato

De latte macchiato is iets dichter bij wat je zou krijgen in een coffeeshop. Het is echter het tegenovergestelde van de espresso macchiato en de espresso maakt vlekken op de melk (in plaats van andersom).

Deze drankjes zijn technischer dan een espresso macchiato, latte of een latte. Coffeeshops serveren ze meestal in glazen kopjes van 340 g, zodat je de duidelijke gelaagdheid tussen de melk, espresso en schuim kunt zien.

Latte macchiato’s kunnen langzaam worden gemaakt door ongeveer één shot espresso toe te voegen aan een kopje dat al 1/3-1/2 vol is met gestoomde melk. Het is belangrijk om te voorkomen dat de espresso en de melk volledig vermengen. Deze methode geeft de drinker (als hij of zij ervoor kiest om de drank niet te mengen) een smaakgradiënt die begint met schuimige espresso die vervolgens wordt verzacht door romige gestoomde melk.

Hé, Latte

Een latte in Italië staat bekend als een “caff latte” (wat melkkoffie betekent). Dit drankje bestaat al meer dan een eeuw en is waarschijnlijk een favoriet bij fans, ongeacht in wat voor soort coffeeshop je zit.

De Melk

Een belangrijk onderdeel van een latte is de verwerking van de gestoomde melk. Een latte bevat meestal 5-170 g melk, die wordt toegevoegd aan 1-2 shots espresso.

Het belangrijkste hier is dat de melk is verwerkt of gemengd, wat betekent dat (grotendeels) je latte van boven naar beneden hetzelfde zal smaken. Hoe die consistentie wordt bereikt, zullen we later uitleggen.

Het Schuim

Een ander belangrijk element van een latte is het schuim. Terwijl een latte macchiato waarschijnlijk slechts een stip in het schuim heeft waar de espresso werd gegoten, hebben lattes vaak kunstzinnige accenten.

Barista’s hebben de neiging om het romige microschuim te gebruiken om ontwerpen te maken, variërend van eenvoudige harten en bladeren tot meesterwerken op Degas-niveau.

Melk: Methode En Mengen

Het is niet moeilijk om onderscheid te maken tussen een espresso macchiato of een latte als je de verschillen kent. De latte macchiato is degene die we zullen vergelijken, terwijl de gewone latte de andere is.

De belangrijkste verschillen tussen deze twee drankjes zijn de volgorde van de ingrediënten en de manier waarop ze zijn toegevoegd.

Methode

Wat was er eerst: de melk of espresso? Zit de melk in het kopje voor de espresso, dan heb je een latte macchiato. Je kunt een latte ook andersom maken.

Voor een latte macchiato wordt de espresso voorzichtig aan de gestoomde melk toegevoegd zodat de dunnere java bovenop de dikkere melk komt te zitten. Daarop wordt dan het melkschuim gelegd.

De gestoomde melk wordt zorgvuldig in de espresso verwerkt. Het is glad en romig, met schuim.

Mengen

Deze dranken vereisen een specifieke manier om het tweede ingrediënt toe te voegen. Een mooi gelaagde macchiato ontstaat wanneer langzaam espresso aan melk wordt toegevoegd. Wanneer je gestoomde melk in een wijdere, cirkelvormige beweging in espresso-shots giet, krijg je de harmonieuze melange van een latte.

Als je de espresso in een latte macchiato schenkt zoals je melk in een latte doet, heb je gewoon een rare, zwakke latte.

Kanttekening: een latte macchiato heeft meestal één shot espresso (of minder), terwijl een latte meestal twee shots heeft (2 komt vaker voor in de VS).

Dus met een macchiato heb je een vrij duidelijk smaakverloop van de sterke eerste slok tot de melkachtige laatste slok. Je kunt het altijd mixen als je het eenmaal hebt. Het zal iets fluweelzachter zijn als je niet van de ontwikkelingssmaak houdt. Terwijl je een consistente, romige smaak en textuur hebt in een latte.

Inpakken

Wil je iets dat slechts een halve stap verwijderd is van een espresso? Als je bij een winkelketen bent, bestel dan een espresso macchiato.

Aan de andere kant, als je een latte macchiato bestelt, krijg je veel minder van die koffieschop. Deze zijn geweldig voor kinderen om zich betrokken te voelen bij koffieruns (omdat ze meestal minder espresso hebben) of voor mensen die meer van zuivel houden dan van koffie.

Ten slotte, als de latte macchiato niet sterk genoeg voor je is of als je je ingrediënten gemengd wilt hebben voordat ze bij je aankomen, probeer dan een latte.

  • Hoe te brouwen?

    Dit recept voor iced latte geeft je alle cafeïne en geen bitterheid.

  • Hoe te brouwen?

    Dit Mexicaanse koffierecept is zo heerlijk! Creëer deze perfecte kop koffie die aan al je smaakbehoeften voldoet!

  • Koffie Feiten

    We zijn hier om alle vragen te beantwoorden die de thuisbarista te beschaamd is om te stellen over koffie. Wat is het verschil tussen een mokka en een latte?

  • Hoe te brouwen?

    Als je een espresso wilt zoeten, is dit Italiaanse caramel macchiato recept het beste.

  • Koffie Feiten