Nicaragua-koffie. Tips Voor Kopen, Brouwen En Braden

Nicaragua staat hoog tussen de koffieproducerende landen van de wereld.

Met een heerlijk aangenaam, uitgebalanceerd smaakprofiel is de koffie uit deze regio van hoge kwaliteit en complex van smaak. Dit Midden-Amerikaanse land is zeer geschikt voor koffiesucces vanwege het uitstekende klimaat en de eersteklas geografie.

Hier is onze kijk op alles wat met Nicaragua-koffie te maken heeft.

Moet Feiten Weten Over Bonen Uit Nicaragua

Een Nicaraguaanse koffierecensie zou niet compleet zijn zonder een goed overzicht van de geschiedenis, het smaakprofiel en een paar andere unieke dingen over Nicaraguaanse koffiebonen.

De Geschiedenis Van Koffie In Nicaragua

In 1796 ontving Nicaragua zijn eerste koffieplant. De koffiehandel begon echter pas een halve eeuw later officieel, toen de goudkoorts de Amerikaanse investeringen in handel en reizen naar de regio aanwakkerde.

Het heeft veel ups en downs meegemaakt , maar het is een van de belangrijkste gewassen van de economie van het land gebleven.

De overheid verleende in de 20e eeuw af en toe hulp aan de koffie-industrie. De nadruk lag echter op kwantiteit en niet op kwaliteit.

De industrie werd echter ook getroffen door verschillende gebeurtenissen, zoals de betrokkenheid van de VS en invoerverboden tijdens de Koude Oorlog en burgeroorlogen in het land (inclusief recente gebeurtenissen).

Maar koffieboeren over de hele wereld zijn een vasthoudend stel, en ze vochten door de verstoringen heen.

Hoogte En Type Plant

Hoewel de hoogten van boerderijen en plantages in het land verschillen, worden de meeste van de beste koffiebonen van het land verbouwd tussen 3600 en 1600,2 meter boven zeeniveau. Hoewel er enkele lager gelegen gebieden zijn, wordt Nicaraguaanse koffie gecategoriseerd als high-grown en voldoet het aan strenge eisen voor Strictly High Grown-koffie.

Niet alleen wordt in veel van de landen koffie op grote hoogte verbouwd, maar 95% ervan wordt ook in de schaduw verbouwd.

Nicaraguaanse koffieplanten bestaan voornamelijk uit Arabica-variëteiten, wat leidt tot een algehele hogere kwaliteit van bonen uit de regio’s. Er zijn veel soorten koffieplanten in het land, waaronder Bourbon, Caturra, Typica, Yellow en Red Catuai, Catimor, Maracaturra, Pacamara en Maragogype.

Oogsten En Wassen

Het oogsten vindt meestal plaats tussen oktober en februari/maart, wat betekent dat de beste tijd om de koffie te kopen tussen januari en juni is, nadat deze is verscheept.

Hoewel nat wassen de meest populaire manier is om Nicaraguaanse bonen te verwerken, worden er ook andere gebruikt. Verwerkingsmethoden omvatten:

  • Naturalordry verwerkt, waarbij de koffiebonen in de zon worden gedroogd
  • Natte verwerking (meest gebruikelijk) waarbij de kersenpulp van de bonen wordt verwijderd
  • Honing verwerkt, wat een beetje een tussenoplossing is tussen de natte en droge processen

Nicaraguaanse Koffiesmaakprofiel

Nicaraguaanse bonen lijken meestal op veel van de andere Midden-Amerikaanse koffiesoorten die ze omringen, hoewel ze over het algemeen milder van aard zijn.

De koffie wordt ook steeds meer erkend vanwege zijn diversiteit aan smaakkenmerken, een feit dat waarschijnlijk te wijten is aan het feit dat de bonen in zoveel verschillende gebieden in het land worden verbouwd.

De meeste Nicaraguaanse bonen hebben een medium tot zachte body en een matige tot heldere zuurgraad die gepaard gaat met een frisse, fruitige en duidelijk gedefinieerde smaak. Terwijl het aroma zoet is en doet denken aan chocolade, citrus en zoete karamel, kan de koffie ook een evenwichtige en aangename bitterzoete smaak hebben.

Je kunt een verscheidenheid aan smaken vinden, waaronder milde fruitigheid, citrus, bloemen en hints van chocolade, met een geroosterde, nootachtige afdronk en vanille-ondertonen.

Over het algemeen heeft Nicaraguaanse koffie de neiging om zelfbeheersing en terughoudendheid te hebben, niet overweldigend, maar eerder een hint naar een groot aantal verschillende elementen die van het ene gewas naar het andere kunnen veranderen.

Grote Teeltregio’s En Hun Bonen

Nicaragua heeft veel koffieboerderijen. Nicaragua staat bekend om zijn grote productie van koffiebonen van hoge kwaliteit.

Esteli, Madriz en Managua of Granada zijn enkele van de gebieden van het land waar koffie wordt verbouwd. Hoewel er veel van dit soort koffieregio’s zijn, is slechts een handvol van hen bijzonder goed in het produceren van de beste koffie .

Nueva Segovia

De noordelijke regio Nueva Segovia produceert enkele van de moeilijker te vinden koffiesoorten uit Nicaragua. Deze koffies hebben meestal unieke en opwindende smaken, waaronder bloemige en zure kenmerken. Nueva Segovia-koffies zijn zeer gewild.

Matagalpa

Matagalpa, een noordelijke regio van het land, herbergt veel koffiebonen op grote hoogte. Het heeft een overvloed aan vulkanische grond en een tropisch bosklimaat waardoor het ideaal is voor de elite koffieteelt.

Jinotega

Jinotega is de leider van de koffie-industrie in Nicaragua. Net als de regio Matagalpa, heeft het vulkanische grond en een vochtig, tropisch klimaat, waardoor het een enorm succes is voor de koffieteelt. In deze regio wordt hoogwaardige koffie verbouwd, met name de variëteiten Bourbon en Caturra.

Eervolle Vermeldingen

Elephant Beans, ook bekend als Maragogype of Maragogipe, zijn enkele van de meest unieke en populaire koffiebonen die je in het land kunt vinden. Deze bizarre koffiebonen zijn gemaakt van de meest robuuste soorten koffieplanten en hebben de grootste bladeren en kersen.

Deze planten produceren minder en nemen meer ruimte in beslag waardoor ze niet vaak in grote hoeveelheden worden gekweekt.

Deze romantische koffiespecialiteit komt van de Typica-variëteit van de Arabica-plant en groeit met name het beste tussen 2000 en 762,0 m boven zeeniveau. Deze gigantische nieuwigheid is ontstaan in Brazilië en heeft een geweldige boterham verdiend in de hooglanden van Nicaragua.

De olifantenbonen zijn een heerlijke keuze. Ze hebben een evenwichtige, verfijnde smaak en heldere zuren. Deze evaluatie is niet universeel. Er zijn veel meningen, variërend van de allerbeste tot de slechtste, afhankelijk van waar ze vandaan komen.

Je kunt Elephant Bean-koffie proberen met een bekroonde Elephant-koffiebonenmelange van Withams Coffee.

De Huidige Staat Van De Koffie-industrie In Nicaragua

Hoewel de Nicaraguaanse koffie-industrie soms een rotsachtige geschiedenis heeft gehad, staat ze momenteel hoog in de top dozijn koffieproducerende landen ter wereld.

De overgrote meerderheid van de bonen van Nicaragua wordt nog steeds verwerkt en verpakt om naar de Verenigde Staten te worden verscheept, zoals gebruikelijk is in landen die grote hoeveelheden koffie produceren.

De bonen zijn biologisch geteeld door de aard van de bonen (link over gourmet koffies naar beneden). Hoewel ze misschien niet altijd biologisch gecertificeerd zijn, heeft dit enige aandacht getrokken van mensen die geobsedeerd zijn door biologisch. Het algehele gebrek aan infrastructuur door de jaren heen heeft ertoe geleid dat de traditionele, chemicaliënvrije optie de belangrijkste manier is om koffie te verbouwen.

Deze organische voorsprong helpt tegenwicht te bieden aan de economische strijd die wordt veroorzaakt door een slechte infrastructuur. Afgezien van de biologische landbouw is deze kwestie nog steeds een probleem.

Grote weersomstandigheden zoals orkanen kunnen de industrie ontwrichten en een bedreiging vormen voor de infrastructuur.

De Nicaraguaanse koffieboeren floreren ondanks de uitdagingen waarmee ze zijn geconfronteerd. Vooral Nicaragua wordt nu beschouwd als een producent en exporteur van gastronomische koffies. Deze reputatie wekt de interesse in hun koffie en verhoogt de prijs.

Een lichtpuntje was het Gemeenschappelijk Fonds voor Grondstoffen (CFC), dat hielp bij het opzetten van een pilot voor het herstel van de koffiesectoren in Nicaragua, Honduras en Nicaragua. Deze beweging verstrekte leningen om projecten te financieren, waaronder de bouw van koffiewasstations. Hierdoor konden koffieboeren het inkomen en de kwaliteit van hun product verhogen en werd voorkomen dat watervervuiling de mensen stroomafwaarts van de wasstations aantastte.

Waar Koop Je De Beste Nicaraguaanse Koffiebonen

Als het gaat om Nicaraguaanse koffiemerken, zijn er genoeg te koop.

De regio is productief in zijn koffieproductie en je zult waarschijnlijk Nicaraguaanse koffie kunnen vinden in veel van je lokale coffeeshops. Kwaliteit is een belangrijke factor in Nicaraguaanse koffie en kan variëren afhankelijk van waar het vandaan komt.

Dit zijn onze beste online aanbevelingen als je geen betrouwbare lokale bron hebt.

Volcanica coffee is een betrouwbare online leverancier van hoogwaardige koffiebonen met een grote selectie zorgvuldig geselecteerde opties.

Deze betaalbare Matagalpa-koffie is bijvoorbeeld medium gebrand, heeft ondertonen van chocolade, citroen, pruimen en honing en is zowel Shade Grown als Rainforest Certified.

De mensen van Rave bieden koffie van hoge kwaliteit tegen lage prijzen. Hun Finca el Bosquemicro-partij Nicaraguaanse koffie wordt ten zeerste aanbevolen.

De koffie wordt verbouwd op een hoogte van 1.524,0 m boven zeeniveau in de regio Segovia. Het is zowel met honing verwerkt als natuurlijk, en Rainforest Alliance-gecertificeerd. Het zal indruk maken.

Als je een thuisbrander bent die op zoek is naar een goede partij groene Nicaraguaanse koffiebonen, zoek dan niet verder dan Sweet Marias.

Onze favoriete plek voor ongebrande bonen, Sweet Marias Nicaragua Dry Process Java Cultivaris de perfecte keuze voor een mooie City of zelfs City+ branding.

Als dat niet helemaal is wat u zoekt, zoek dan rond op de site. Ze hebben bijna altijd wel iets uit het Land van Meren en Vulkanen beschikbaar!

Koppelen: Hoe Je Nicaraguaanse Bonen Op De Beste Manier Roostert En Brouwt

Koppelen Hoe Je Nicaraguaanse Bonen Op De Beste Manier Roostert En Brouwt

Voor wie graag zijn eigen koffie brandt, hebben we enkele tips.

Roosteren

Het branden van Nicaraguaanse koffie is redelijk veilig, aangezien de boerderijen uit deze regio stabiele, middelmatige bonen leveren die veel kunnen verdragen en niet erg gevoelig of gespecialiseerd zijn. Ze zijn publiekstrekkers en hebben de neiging om stabiele, betrouwbare braadstukken te produceren. Dit maakt ze erg handig om thuis te braden.

We raden een medium tot donker gebraad aan, afhankelijk van je voorkeur. Een langere brandtijd zorgt voor een rijke, maar delicate en hoogstaande kop koffie.

Als je een fan bent van een donkere, Vienna of Full City branding en graag thuis espresso maakt, dan zijn dit de bonen voor de job. Vooral die uit de Jinotega- en Matagalpar-regio’s zijn perfect voor deze zeer donkere branding en kunnen een diepe, schemerige, goed uitgebalanceerde kop koffie leveren.

De Elephant Bean is de uitzondering op deze regel. Deze bonen moeten op middelhoog vuur worden geroosterd.

Brouwen

Zoals het geval is met elke goed afgeronde koffie, zijn er veel zetmogelijkheden voor u beschikbaar.

Nicaraguaanse koffie is een uitstekende keuze voor een long black of Americano, samen met verschillende espressodranken op basis van melk. Ze kunnen worden geroosterd tot een medium tot donkere tot zeer donkere branding.

Ze zijn ook erg goed voor koud brouwen, omdat het brouwproces helpt om de meer zure tonen te dempen, terwijl het nog steeds veel kwaliteit levert in de algehele smaak.

We zagen dat Nicaragua veel verschillende soorten bewerkingen gebruikt. Deze verwerkingsmethoden kunnen ook van invloed zijn op wat de beste zetoptie is voor elke koffie.

Disfruta Tu Caf Nicaragense ( Geniet Van Je Nicaraguaanse Koffie! )

Nicaragua is een paradijs voor koffieliefhebbers.

Met een verscheidenheid aan regio’s die een constante aanvoer van koffie leveren, wordt Nicaragua snel erkend als een respectabele Midden-Amerikaanse koffiebonenoptie.

Hoewel zaken als infrastructuur en weersomstandigheden een constante bedreiging vormen, blijft de industrie groeien en staat Nicaragua op het punt om nog lang een dominante speler in de koffiewereld te blijven.

Als je het artikel leuk vond, overweeg dan om het met een vriend te delen om in de toekomst te helpen met hun koffieselecties!

Wil je meer weten over koffiebonen uit andere regio’s? U vindt onze gidsen over Papoea-Nieuw-Guinea en Haïtiaanse koffie.