Wat Is Cafeïnevrije Koffie?

Cafeïnevrije koffie is een geweldig alternatief als u probeert uw cafeïne-inname te verminderen. Het biedt een vergelijkbare smaak en voordelen als gewone koffie, maar met slechts een kleine hoeveelheid cafeïne.

In dit artikel wordt uitgelegd wat er nodig is om cafeïnevrije koffie te maken. Het zal ook onderzoeken of cafeïnevrij echt betekent dat het helemaal geen cafeïne bevat en kijken naar enkele van de goede en slechte kanten ervan.

Dus hoe cafeïnevrije koffie wordt gemaakt?

Er was eens (in 1905) dat een man genaamd Ludwig Roselius besloot dat hij wat koffie wilde cafeïnevrij maken. Hij dacht dat als hij koffiebonen bevochtigde om de cafeïne te extraheren, hij ze dan in benzeen e kon laten weken om de cafeïne eruit te halen. Dat waren de eerste cafeïnevrije bonen. Het is moeilijk voor te stellen hoe ze smaakten. Benzeen is een chemische stof die het National Cancer Institute tegenwoordig als kankerverwekkend beschouwt .

chemische extractie was vroeger de meest gebruikelijke methode om koffie te extraheren. De chemicaliën lieten onvermijdelijk een nasmaak achter die de smaak van de koffie beïnvloedde, waardoor cafeïnevrije koffie een slechte reputatie kreeg . Koffiefabrikanten gebruiken geen benzeen meer om de cafeïne te verwijderen en zijn overgestapt op minder schadelijke methoden. In sommige gevallen maken chemicaliën echter nog steeds deel uit van het proces.

Er zijn enkele overeenkomsten die alle cafeïnevrije methoden delen:

  • Water is altijd een onderdeel vanwege de oplosbaarheid van cafeïne in water.
  • Naast cafeïne zijn er 1.000 chemicaliën die essentieel zijn voor de smaak van koffie. Een perfecte methode hoeft alleen cafeïne vast te binden en andere componenten intact te laten.
  • Het proces vereist chemicaliën zoals ethylacetaat en methyleenchloride. Omdat water zelf veel meer zou wegspoelen dan alleen cafeïne, is het doel van deze oplosmiddelen om de schade te minimaliseren.
  • Elke procedure voor het decafeïneren begint met ongebrande groene koffiebonen.

Er zijn momenteel vier manieren om cafeïnevrij te maken. Van deze vier gebruiken er slechts twee chemische oplosmiddelen. Gewoonlijk is het cafeïnevrij maken op basis van oplosmiddelen als er geen vermelding op het product staat.

De Indirect-oplosmiddelmethode Of De Methyleenchloridemethode

Methyleenchloride wordt gebruikt om de cafeïne van koffiebonen te scheiden. Om cafeïne en andere verbindingen te verwijderen, moeten de bonen enkele uren in kokend water worden bewaard. De bonen worden vervolgens overgebracht naar een andere tank, waar ze in het methyleenchloride worden geweekt.

Warmte wordt gebruikt om de resterende cafeïnemoleculen te verdampen. De bonen worden vervolgens opnieuw in het water gebracht, waar ze het grootste deel van het aroma opnemen.

De Direct-solventmethode (of Ethylacetaatmethode).

Bij deze methode worden groene koffiebonen ongeveer een half uur gestoomd. Bonen openen hun poriën door stoom en reageren op het oplosmiddel.

Fabrikanten spoelen de bonen vervolgens enkele uren af met ethylacetaat, dat de cafeïne extraheert. Bonen worden vervolgens voor een tweede keer gekookt om alle chemicaliën kwijt te raken.

De Zwitserse Watermethode

De Swiss Method (SWP), ook bekend als Swiss Water Process, werd in 1988 op de markt geïntroduceerd. Het is biologisch gecertificeerd door de Organic Crop Improvement Association. Het bevat geen chemicaliën, maar gebruikt in plaats daarvan osmose of oplosbaarheid om het proces te ondersteunen.

Experts beweren dat het Zwitserse waterproces tot 99,9% van de koffie kan cafeïnevrij maken, waardoor het de meest betrouwbare is.

Het proces begint met het onderdompelen van de koffiebonen in kokend water. Hierdoor worden de smaak en cafeïne geëxtraheerd. Daarna wordt het water door een actief koolfilter geleid. Het filter vangt alleen cafeïnemoleculen op, terwijl de smaak in het water blijft. Dit nieuwe water wordt vervolgens door de fabrikanten gebruikt om de cafeïne uit nieuwe bonen te halen.

De Kooldioxide-methode

Kooldioxide of CO2 is de commerciële methode die koffieproducenten gebruiken om grotere hoeveelheden koffie cafeïnevrij te maken. Het is duur en niet haalbaar om het te gebruiken voor kleinere hoeveelheden cafeïnevrije koffie. Het proces is succesvol omdat CO2 alleen cafeïne bindt en niets anders.

Bij dit proces wordt CO2 onder een druk van 454 kg in een roestvrijstalen container gebracht om de cafeïne te verwijderen en de aromacomponenten intact te laten. De CO2 met cafeïne wordt vervolgens verplaatst naar een andere container waar de cafeïne vrijkomt.

Omdat kooldioxide in wezen een natuurlijke stof is en het feit dat aromacomponenten in de boon achterblijven, wordt CO2 de voorkeursmethode voor de toekomstige verwerking.

Zit Er Cafeïne In Cafeïnevrij?

Ondanks de term cafeïnevrij is cafeïnevrije koffie niet helemaal cafeïnevrij. U moet voorzichtig zijn als u een hoge bloedsuikerspiegel of een andere aandoening heeft waardoor u geen cafeïne kunt consumeren.

Het Amerikaanse ministerie van landbouw (USDA) stelt dat cafeïnevrije koffie nog steeds 3% cafeïne kan bevatten.

Laten we zeggen dat je een grote Starbucks-koffiemok hebt van 350 ml (340 g). Deze maatbeker zou 180 mg cafeïne bevatten. Een nominaal cafeïnevrij kopje kan nog steeds 5-6 mg bevatten. Recent onderzoek toont aan dat bijna alle soorten cafeïnevrije koffie een bepaalde hoeveelheid cafeïne bevatten.

Dit betekent dat er ongeveer 7 mg cafeïne in een cafeïnevrij koffiekopje van 227 g zit. Dit is belangrijk om te onthouden als u medische aandoeningen heeft die kunnen worden beïnvloed door de inname van cafeïne. Dit geldt met name voor angst, hartgerelateerde aandoeningen, slapeloosheid en andere soortgelijke aandoeningen.

Roland Griffiths, Ph. Dr. Roland Griffiths, Ph.

Het is belangrijk om te onthouden dat cafeïnevrij niet cafeïnevrij betekent. Mensen die de inname van cafeïne willen verminderen, moeten weten dat lattes en andere espressodranken evenveel cafeïne (ongeveer 31 milligram) kunnen bevatten als een blikje of twee Coca-Cola.

Volgens de Europese wetgeving mag cafeïnevrije koffie niet meer dan 0,1% cafeïne bevatten in gebrande koffiebonen en slechts 0,3% in oploskoffie.

Paul Toscano, chief marketing officer van Joyride Coffee, deelde zijn voorkeur voor het Zwitserse waterproces omdat het 99 procent van de cafeïne uit de bonen kan verwijderen.

Swiss Water Process is kwalitatief de beste.

Cafeïnevrije Koffie: De Voor- En Nadelen

Cafeïnevrije koffie heeft veel voordelen, maar heeft ook een groot nadeel: het bevat geen cafeïne. Dus als de belangrijkste reden dat je koffie drinkt is om je dagelijkse cafeïnefixatie te krijgen, zul je niet zo veel genieten van cafeïnevrij. Cafeïnevrije koffie is ook een goede keuze als je van het aroma en de smaak van koffie houdt, maar geen cafeïne tot je wilt nemen.

Een van de belangrijkste gezondheidscontroverses met betrekking tot cafeïnevrije koffie is het cafeïnevrij maken zelf. Experts zijn het erover eens dat het Zwitserse waterproces en het vloeibare CO2-proces volkomen gezond zijn, maar chemische oplosmiddelen zoals methyleenchloride zijn niet zo veilig.

Charlotte Vallaeys, senior beleidsanalist en expert op het gebied van voedseletiketten voor Consumer Report, legt uit hoe je cafeïnevrije koffie op basis van oplosmiddelen kunt vermijden.

Om ervoor te zorgen dat er geen synthetische oplosmiddelen worden gebruikt bij het cafeïnevrij maken, moeten consumenten op zoek gaan naar biologische zeehonden. Dit zegel is een garantie dat tijdens het proces geen pesticiden en/of chemische oplossingen zijn gebruikt.

Laatste Gedachten

Cafeïnevrije koffie kan een goed alternatief zijn voor mensen die gevoelig zijn voor cafeïne, maar toch van de smaak van koffie houden. Cafeïnevrije koffie is een uitstekende vervanging voor cafeïne als je last hebt van slapeloosheid of zwangerschap.

Cafeïne is niet helemaal afwezig in cafeïnevrije koffie, maar als je een of twee kopjes per dag drinkt, is de hoeveelheid die je consumeert te verwaarlozen. Als je je zorgen maakt over chemisch verwerkte koffie, zoek dan altijd naar een biologisch etiket op het product.

Decaf zal niet hetzelfde effect hebben als je koffie drinkt vanwege de energieopwekking en mentale alertheid. Kies in dit geval voor gewone koffie.

FAQ

Is Cafeïnevrije Koffie Slecht Voor Je?

Cafeïnevrije koffie is niet slecht voor je. Zowel gewone als cafeïnevrije koffie hebben dezelfde antioxidanten. Het belangrijkste verschil in cafeïnevrij is de afwezigheid van cafeïne. Decaf zou geen gezondheidsproblemen moeten veroorzaken als je geen gewone koffie drinkt.

Is Het Beter Om Cafeïnevrije Koffie Te Drinken?

Als je cafeïnevrije koffie drinkt, ervaar je geen potentiële nadelen van cafeïneconsumptie. Maar dan mis je ook alle voordelen van gewone koffie, behalve smaak en aroma. Volgens onderzoek is het belangrijkste gezondheidsvoordeel van cafeïnevrij een lager risico op vroegtijdig overlijden en diabetes type 2.

Smaakt Cafeïnevrije Koffie Anders?

Cafeïnevrije koffie verschilt van gewone koffie vanwege de manier waarop het wordt verwerkt en de chemische veranderingen die in de bonen worden aangebracht.

Bevat Cafeïnevrije Koffie Nog Steeds Cafeïne?

Cafeïnevrije koffie bevat nog steeds wat cafeïne. De verwerkingsmethoden zijn in de meeste gevallen niet in staat om cafeïne volledig te verwijderen. USDA zegt dat cafeïnevrije koffie nog steeds tot 3% cafeïne kan bevatten.
Zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven, moeten hun cafeïne-inname verminderen. Omdat cafeïnevrij maar een kleine hoeveelheid cafeïne bevat, mogen ze het met mate drinken.