15 Koffievoordelen Voor De Gezondheid Die Worden Ondersteund Door Onderzoek

Is deze zwarte vloeistof die ik voortdurend in mijn keel giet echt goed voor mij? Op een gegeven moment hebben we ons dit allemaal afgevraagd, en we hebben onszelf voortdurend getroost met af en toe een Amerikaanse nieuwskop waarin de positieve gezondheidseffecten van onze geliefde koffiebonen worden gevierd.

Het korte antwoord op je vraag is ja, zoals oma met mate zei. Het is belangrijk om eerlijk te zijn bij de introductie van dit artikel over gezondheid.

Voordat ik je verveel met meer oma-ismen, wil ik je mijn 16 bewezen (en ondersteund door actuele studies) gezondheidsvoordelen van koffie delen. Als dat nog niet genoeg is, kun je ook 3 supergemeenschappelijke koffie-gezondheidsmythes doorbreken en 5 eenvoudige hacks ontdekken die je koffie nog gezonder maken. U kunt het met een gerust hart drinken.

1 Koffie Helpt Vet Te Verbranden

U bent misschien moe van het zien van eindeloze hoeveelheden misleidende advertenties voor gewichtsverlies door de jaren heen. Dit onderwerp is echter nog steeds actueel. Het sleutelwoord hier is echter hulp, en de belangrijkste factor is cafeïne , dus schakel nog niet over op een dieet dat uitsluitend uit frappuccino bestaat.

Overtollige suiker is nog steeds slecht voor je, andere voedingsstoffen zijn nog steeds essentieel, maar cafeïne kan je lichaam helpen overtollig vet te verbranden dat je van je plaatselijke slager hebt gekregen, en hier is hoe:

Je metabolisme is je offensieve lijn als het gaat om het verliezen van vet. Hoe hoger uw stofwisseling, hoe gemakkelijker het is om gezond te eten zonder aan te komen. Ken je die magere mensen die een berg voedsel kunnen eten en mager blijven? Ze hebben waarschijnlijk een hoge stofwisseling.

Eén onderzoek heeft aangetoond dat cafeïne je stofwisseling met 3-11% kan verhogen, tot drie uur na inname.

Een andere studie wees uit dat cafeïne de verwijdering van oxidatieve vrije vetzuren (FFA) met 44% verhoogt, wat gewoon een mooie manier is om te zeggen dat vet omgezet wordt in energie.

Behalve dat het je metabolisme versnelt, helpt cafeïne ook om FFA’s in de bloedbaan af te geven, waardoor ze meer beschikbaar zijn voor energieconversie.

2 Het Geeft Je Een Tijdelijke Energieboost

Ik weet dat dit punt toch nogal voor de hand lijkt te liggen, het is de reden waarom de meesten van jullie koffie drinken, maar om diezelfde reden hoort het thuis in deze lijst.

Dit is de reden waarom cafeïnehoudende koffie dit effect veroorzaakt. De wetenschappelijke terminologie zegt dat cafeïne hypoperfusie van de hersenen veroorzaakt. Dit betekent, in termen van de leek, dat cafeïne het energiemetabolisme van de hersenen verhoogt en de bloedstroom vermindert. Dit veroorzaakt de afgifte van noradrenaline die verantwoordelijk is voor alertheid (niet dat soort). Het vonnis over oploskoffie moet nog worden vrijgegeven.

En voor het geval je je hele leven onder een steen op de bodem van de oceaan hebt geleefd, is er recent onderzoek dat de positieve effecten van koffie op energie aantoont. Koffie kan de alertheid en mentale prestaties drastisch verhogen.

Bovendien kan koffie, als het de hele dag door regelmatig wordt geconsumeerd, helpen om de mentale en psychomotorische prestaties op peil te houden.

Ik ben nog niet klaar! Sommige onderzoeken tonen echter aan dat koffie het fysieke uithoudingsvermogen met maar liefst 12% kan verhogen. Maar daar komen we later op terug (in deze lijst).

Drie Kopjes Koffie Verkleint Het Risico Op De Ziekte Van Parkinson

Koffie is niet alleen goed voor energie- en vetverlies, maar het heeft ook ziektepreventieve eigenschappen (cue the superheld themamuziek). Koffie kan helpen om uw relatieve risico op een aantal ernstige ziekten te verminderen, waaronder de ziekte van Parkinson.

Er zijn nogal wat onderzoeken die hebben aangetoond dat koffie het risico op Parkinson aanzienlijk kan verminderen. Eén onderzoek meldde dat een kopje koffie bijdraagt aan een aanzienlijke vermindering van het risico met 31%.

De meeste patiënten ontwikkelen de ziekte rond de leeftijd van 60 jaar. Veel mensen leven tussen de 10 en 20 jaar na de diagnose. Veroudering zorg

Andere studies hebben een nog grotere risicovermindering gevonden wanneer wordt gecontroleerd voor externe factoren zoals roken en alcoholgebruik. Een dergelijke studie rapporteerde een 58% verminderd risico bij zowel mannen als vrouwen. Uit een andere studie bleek dat vrouwen 60% risico liepen als ze vijf kopjes of meer per dag consumeerden. Mannen hadden een risicovermindering van 61% wanneer ze dagelijks vijf tot zes kopjes dronken.

Hoewel het exacte mechanisme voor het vernietigen van de werking van Parkinson in koffie nog steeds onduidelijk is, meldde een onderzoek dat het hoogstwaarschijnlijk verband houdt met het effect dat het cafeïnegehalte heeft op het centrale zenuwstelsel en niet met een andere voedingsstof.

4 Kopjes Koffie Beschermt Je Tegen Alzheimer En Dementie

Spoiler alert: koffie verbetert de cognitieve prestaties. Het is een schokkend feit, maar ik verzeker je, het is waar. Maar voor degenen die niet geloven, ga lekker zitten en leer. Ik zal later aspecten als algemene prestaties, alertheid en geheugen behandelen. Voorlopig richt ik me echter op de ziekte van Alzheimer (of dementie, als je in de ouderdomscategorie valt).

Er zijn talloze onderzoeken geweest om aan te tonen dat regelmatige koffieconsumptie verband houdt met een verminderd risico op Alzheimer en dementie.

Een studie toonde aan dat het drinken van 3-5 kopjes koffie per dag van middelbare leeftijd tot op hoge leeftijd het risico op het ontwikkelen van de ziekte van Alzheimer of dementie met 65% kan verlagen. Een tweede onderzoek wees uit dat cafeïne de belangrijkste factor is in de preventieve eigenschappen van koffie. Dr. Arendash was een van de onderzoekers in het onderzoek.

De studie merkte ook op dat koffie de belangrijkste bron van cafeïne-inname was voor de onderzoeksdeelnemers.

Andere studies hebben geprobeerd precies vast te stellen wat in cafeïne het begin van deze ziekten helpt te stoppen. Een onderzoek uit 2014 toonde aan dat cafeïne tau-receptoren remt, een eiwit dat hersenceldegeneratie veroorzaakt. Een andere studie vond dat cafeïnehoudende koffie GCSF verhoogde, een stof die sterk verminderde bij de niveaus van Alzheimer-patiënten in de bloedbaan.

5 Koffie Beschermt Je Lever

Behalve dat het de beste vriend van je hersenen is, heeft koffie ook een interessante relatie met enkele van je andere, even vitale organen.

Je lever heeft geprofiteerd van een bromance met koffie sinds ze elkaar voor het eerst ontmoetten. Koffie is tenslotte wat je lever noemt na een nachtje drinken, want het is bewezen dat sommige van de actieve ingrediënten in koffie je lever beschermen tegen alcoholische cirrose. Cirrose is een ziekte waarbij beschadigde levercellen worden vervangen door littekenweefsel, wat leidt tot ernstig verlies van leverfunctie; alsof dat niet erg genoeg is, is het ook geassocieerd met een verhoogd risico op leverkanker.

Volgens de resultaten van het onderzoek was regelmatig koffiegebruik geassocieerd met een hoger risico op het ontwikkelen van alcoholische cirrose. Je hebt een kleinere kans op het ontwikkelen van alcoholische cirrose als je meer koffie drinkt. Dit betekent niet dat je moet stoppen met het drinken van koffie om high te worden.

CONCLUSIE: Deze gegevens ondersteunen het idee dat koffie een ingrediënt bevat dat cirrose voorkomt, met name alcoholische cirrose.

Interessant is dat een ander, vergelijkbaar onderzoek aantoonde dat koffie ook kan helpen beschermen tegen niet-alcoholische cirrose, hoewel de oorzaken van NA-cirrose nog onbekend zijn.

De omgekeerde relatie tussen koffieconsumptie en cirrose neemt alleen maar toe met meer koffieconsumptie, en over een lange periode, zeg 40 jaar, neemt je kans op cirrose af met 55%. Echter, (kwispelende vinger) onthoud wat ik zei over gematigdheid, maar daarover later meer.

Dit lijkt een exclusieve relatie te zijn tussen de lever en de magische effecten van koffie (geen cafeïne). Deze onderzoeken toonden aan dat thee niet hetzelfde beschermende effect op de lever heeft als koffie, wat betekent dat de voordelen te danken zijn aan iets dat uniek is voor koffie.

6 Vermindert Het Risico Op Kanker Door Regelmatige Consumptie

Niet dat gezondheidsproblemen zoals Alzheimer, dementie en leverziekte geen grote problemen zijn, maar godverdomme, koffie kan kanker helpen voorkomen! En niet slechts één of twee soorten kanker, koffie kan het risico op kanker in veel van de vitale organen van uw lichaam helpen verminderen.

Volgens de CDC werd in 2014 bij 8% van de Amerikaanse volwassenen (of ongeveer 26 miljoen) kanker vastgesteld.

Eén studie toonde aan dat koffieconsumptie geassocieerd was met een lager risico op pancreas-, blaas-, borst-, leukemie- en prostaatkanker. Maar wacht!

We ontdekten dat koffieconsumptie geassocieerd was met een lager risico op blaas-, borst- en mondkanker, keelkanker, colorectale en endometriale, colorectale en slokdarmkanker, colorectale en slokdarmkanker, evenals prostaat-, colon-, lever-, nier-, long- en leukemische ziekten. Yu, X. et al., Koffieconsumptie en risico op kanker: een meta-analyse van cohortstudies

Laten we nu een beetje dieper duiken en naar enkele cijfers kijken (want yay-nummers!):

  • Het consumeren van 1-4 kopjes koffie per dag kan uw risico op het ontwikkelen van colorectale kanker met 15% verlagen. Als u dagelijks 4-6 kopjes drinkt, kunt u uw risico met 26% verminderen.
  • Het drinken van 2 kopjes koffie per dag is in verband gebracht met een 43% lager risico op leverkanker.
  • Dagelijkse koffieconsumptie is in verband gebracht met een 20% verminderd risico op endometriumkanker, waarbij dat risico met elk kopje met 7% afneemt.
  • Een vermindering van 40% van de kans op het ontwikkelen van glioom (hersenkanker) is in verband gebracht met het drinken van vijf tot meer kopjes koffie per dag.

Dit zijn slechts de belangrijkste bevindingen. Er is echter aangetoond dat koffie in verband wordt gebracht met een lager risico op het ontwikkelen van veel soorten kanker. U kunt hier meer informatie vinden.

De studie vond ook geen associaties met borstkanker, prostaatkanker of alvleesklierkanker. Hoewel dat niet zo krachtig is als het voorkomen van kanker, is het geruststellend om te weten.

Koffie blijkt een positieve, maar kleine relatie te hebben met blaaskanker. Dit is echte journalistiek. Deze bevindingen werden ook gerapporteerd in een studie van de University of California in Berkeley.

7 Regelmatige Consumptie Is Gekoppeld Aan Een Langere Levensverwachting

Koffie-inname wordt geassocieerd met een langere levensduur en een lager sterfterisico, ondanks alle andere badassery die ik al heb genoemd. Het komt allemaal neer op hartslag.

De Harvard School of Public Health voerde een onderzoek uit waaruit bleek dat één kopje koffie per dag het algehele sterfterisico, met name door hart- en vaatziekten (bijv. hartaanval, hartfalen en beroerte), met respectievelijk 6%, 8% en 8% kon verminderen. Vijf kopjes koffie kunnen het risico met 15% verminderen.

Meer dan een decennium van follow-up hadden koffiedrinkers 10 tot 15% minder kans om te overlijden dan degenen die zich onthouden. Er waren zeer weinig verschillen in de hoeveelheid geconsumeerde koffie of genetische variaties. AARP, Java Jolt: koffie kan de levensduur verlengen

Van koffie is aangetoond dat het de levensduur verlengt en verschillende levensbedreigende ziekten voorkomt. Sommige heb ik al behandeld, andere zal ik later in dit artikel bespreken. Omdat we ons echter concentreren op de levensverwachting, volgt hier een snel overzicht van alles.

De CDC heeft diabetes geïdentificeerd als de 7e meest dodelijke ziekte in Amerika. Vermeldenswaard is dat koffie ook kan helpen om het te voorkomen.

Hoewel de meeste onderzoeken het erover eens zijn dat gewone koffieconsumptie het risico op diabetes type 2 kan verminderen, staat het exacte percentage nog steeds ter discussie. Een studie meldt dat het drinken van drie kopjes per dag uw risico met 42% kan verminderen; een andere studie meldt dat het drinken van vier of meer kopjes per dag het risico met slechts 30% kan verminderen.

Een analyse van andere gezondheidsstudies concludeerde echter dat elke extra kop koffie bijdraagt aan een 7% lager risico op diabetes type 2.

8 Koffie Is Een ENORME Bron Van Antioxidanten

Koffie is een geweldige bron van antioxidanten. Je zult geen betere bron voor antioxidanten vinden dan koffie, dus als je het niet drinkt, is het tijd om te beginnen.

Het is geen geheim dat antioxidanten goed voor je zijn. Van antioxidanten is bekend dat ze vrije radicalen verminderen (een chemische stof die celbeschadiging en andere dodelijke ziekten kan veroorzaken).

Ook halen we vrije radicalen strijders uit voedsel. Deze verdedigers worden soms antioxidanten genoemd. Ze werken door royaal elektronen te geven aan vrije radicalen zonder zelf elektronen wegvangende stoffen te worden.

Uit een analyse van typisch Spaanse diëten bleek dat koffie de belangrijkste bron van antioxidanten was. Het was goed voor 66% van de totale inname van antioxidanten.

Soortgelijke resultaten zijn gevonden in andere onderzoeken. Eén zo’n onderzoek vergeleek de antioxidantbijdrage van koffie met andere voedingsproducten, zoals fruit, groenten, wijn, granen en groene thee. De resultaten toonden aan dat koffie 600% meer antioxidanten per kopje bevat dan fruit. Neem dat, goji-bessen smoothies!

9 Het Verlaagt Het Risico Op Hartaandoeningen En Beroertes

Had ik al gezegd dat koffie ook je hart kan beschermen? Nee? Koffie kan ook helpen om je hart te beschermen.

Er doet een mythe de ronde dat koffie het risico op coronaire hartziekten (CHD) kan verhogen.

Twee onderzoeken hebben deze mythe echter ontkracht en laten zien dat er geen causaal verband bestaat tussen koffieconsumptie en een verhoogd risico op CHD. Een andere studie heeft ook aangetoond dat het gebruikelijke matige koffiedrinken bij vrouwen geassocieerd was met een lager risico op CHD.

Het risico op een beroerte is verminderd door langdurig koffiegebruik, maar slechts matig. Een andere studie wees uit dat het drinken van ongeveer vijf of zes kopjes koffie per dag geassocieerd is met de grootste vermindering (36%) van het risico op een beroerte, en dat koffie ook bijdraagt aan een algemene vermindering van de cardiovasculaire mortaliteit, wat een enorm risico op overlijden is.

Hetzelfde onderzoek wijst er ook op dat meer dan zes kopjes koffie per dag kan leiden tot een verlies van deze preventieve voordelen.

10 Zwarte Koffie Kan Tandholten Voorkomen

Koffie zou niet echt een superheld zijn, tenzij het streed tegen een kwaadaardige vijand met een raar klinkende naam. En dat doet het!

Koffie kan je tanden beschermen door streptococcus mutagenen (AKA S.) te doden. Mutans klinkt erger.

S. mutansbacteriën zijn een belangrijke oorzaak van tandholten wanneer hun groei ongecontroleerd verloopt. Zij zijn de slechteriken.

Eén onderzoek heeft echter aangetoond dat koffie kan helpen om de voortgang ervan sterk te remmen. Uit het onderzoek bleek dat de dagelijkse koffieconsumptie kan bijdragen aan minimaal 40% reductie.

Andere onderzoeken hebben vergelijkbare resultaten gevonden, maar ze ontdekten ook dat zwarte koffie de meest gewenste preventieve resultaten opleverde.

De studie wees uit dat additieven, zoals suiker of siroop, in wezen alle anti-mutans eigenschappen van koffie teniet deden. Uw tandarts zal dus niet onder de indruk zijn als u met een venti caramel macchiato in de hand binnen komt lopen voor uw afspraak.

Ik wed dat je nu verlangt naar een zwarte kop Joe. In dit artikel wordt uitgelegd hoe je zwarte koffie maakt. )

11 De Cafeïnehit Van Koffie Verbetert Je Fysieke Prestaties

Koffie stimuleert niet alleen je mentale prestaties, maar ook je fysieke prestaties. Koffie kan je lichaam helpen op gang te komen, net zoals koffie je hersenen wakker schudt.

Talrijke onderzoeken hebben aangetoond dat koffie de algehele fysieke prestaties kan verbeteren.

Met behulp van metingen zoals tijd tot uitputting, hardloop-/fietsprestaties, de perceptie van vermoeidheid en fietskracht, hebben onderzoekers ontdekt dat het drinken van één tot twee kopjes koffie de prestaties ten goede kan komen:

Zoals vermeld in enkele van de eerdere onderwerpen, geeft cafeïne een energieboost door de afgifte van noradrenaline, ook bekend als adrenaline, in de bloedbaan te verhogen.

Inname van cafeïne vóór het sporten verhoogt deze afgifte, wat de stofwisseling verder stimuleert en het lichaam meer energie geeft.

Een andere studie heeft beoordelingen van waargenomen inspanning (RPE) gemeten tijdens inspanning onmiddellijk na inname van cafeïne en vond dat cafeïne bijdraagt aan een daling van 5,6% in RPE. Dezelfde studie meldde ook dat cafeïne de trainingsprestaties met 11,2% verbeterde.

12 Het Vermindert Spierpijn Na De Training

Weet je nog hoeveel koffie je dronk voordat je je streefgewicht bereikte? Als dat zo is, goed nieuws: de voordelen van koffie eindigen niet in de gewichtsruimte.

Niet alleen zal een dagelijkse kop koffie ervoor zorgen dat uw routine-oefening een van die ultra-intensieve Gatorade-reclames waardig is, waarin alles een vreemde groene tint heeft, maar het zal ook helpen bij de pijn na de training.

Talrijke onderzoeken die de term hypoalgetisch gebruiken om koffie te beschrijven, hebben aangetoond dat het de perceptie van pijn en pijn na en tijdens inspanning kan verminderen. In feite kan het effect tot drie dagen aanhouden.

Spierpijn na inspanning is consistent lager na consumptie van cafeïne (zwarte balken)

Deze zelfde studie toonde ook aan dat cafeïne je kan helpen om meer fysieke fitheid te krijgen , waardoor je meer herhalingen in je training kunt doen .

Prestaties na cafeïne versus placebo

Misschien vraag je je af wat er eigenlijk in je koffie zit dat spierpijn kan verminderen.

Misschien wil je leren hoe koffie je pijn kan verdoven.

Een groep onderzoekers die geïsoleerde eiwitfragmenten (peptiden) uit koffie op muizen testte, ontdekte dat één peptide vergelijkbare effecten had als morfine en dat verklaart het gebrek aan pijn!

13 Koffie Verhoogt De Bloedcirculatie

Een andere die je hebt gehoord, is dat koffie de bloedstroom kan verbeteren.

Maar u wist waarschijnlijk niet dat er tot voor kort niet veel wetenschappelijk bewijs achter deze verklaring zat, en dat veel van het eerdere onderzoek het tegenovergestelde beweert.

Laten we beginnen met de tegengestelde visie.

Een aantal onderzoeken, waarvan er één al genoemd is, hebben aangetoond dat cafeïne de bloedtoevoer naar de hersenen kan verminderen. Volgens één onderzoek kan cafeïne de doorbloeding van de hersenen met gemiddeld 27% verminderen. Dit is overigens ook de reden waarom de gevoelens van alertheid (en soms angst) geassocieerd worden met koffie.

Van koffie is aangetoond dat het de bloedcirculatie door het hele lichaam verhoogt, naast het hersenbloed.

De volgende indirecte gezondheidsvoordelen kunnen worden toegeschreven aan een verhoogde bloedcirculatie in het lichaam:

Een studie toonde aan dat koffie de bloeddruk kan verhogen bij niet-gewone koffiedrinkers, maar merkte een gebrek aan toename op bij gewone koffiedrinkers.

Een andere studie wees uit dat met name koffie, en niet alleen cafeïne, bijdroeg aan een toename van 30% in de bloedstroom over een periode van 75 minuten.

Hoewel onderzoek nog niet overtuigend is, is het duidelijk dat koffie de bloedtoevoer naar alle delen van het lichaam kan verhogen, behalve de zolder.

14 Koffie Stimuleert Uw Korte- En Langetermijngeheugen

Niets van deze extra energie en verbeterde mentale prestaties zou niet veel goeds zijn als je geheugen het niet bij kon houden.

De koffiegoden zijn niet zo wreed. Ze voegden wat geheugenverhogende kracht toe aan de mix.

Een studie heeft aangetoond dat koffie het geheugen verbetert, samen met aandacht en bewustzijn. Studies hebben ook aangetoond dat cafeïne een positief effect heeft op korte termijn recall.

Niet alleen kan koffie het kortetermijngeheugen verbeteren, maar het is ook aangetoond dat het ook het langetermijngeheugen verbetert.

Uit het onderzoek van de Johns Hopkins University bleek dat cafeïne het vermogen van de hersenen helpt om herinneringen op te slaan voor langdurige opslag. Dit staat bekend als consolidatie.

Veel onderzoeken hebben aangetoond dat cafeïne tal van gezondheidsvoordelen heeft. Nu suggereert onderzoek dat een dosis cafeïne na een leersessie kan helpen om het langetermijngeheugen te stimuleren.
Medisch nieuws vandaag

Voor alle niet-psychologen maakten de onderzoekers deze video om het onderzoek toe te lichten.

Ondanks de bevindingen van deze Hopkins-studie zijn andere onderzoekers tot andere conclusies gekomen. Een onderzoeker ontdekte dat de inname van cafeïne het langetermijngeheugen niet beïnvloedt.

Dezelfde onderzoeker merkte echter op dat koffie bepaalde soorten geheugen en herinnering lijkt te beïnvloeden, meestal gerelateerd aan alertheid en passief leren.

Ongeacht deze gemengde bevindingen, is psychologie gecompliceerd, en het meeste onderzoek naar cafeïne en geheugen is vrij nieuw, dus het zou niet zo verwonderlijk moeten zijn dat de eerste bevindingen relatief gemengd zijn.

15 Koffie Vermindert Jicht Bij Mannen

Jicht kan worden bestreden door koffie te drinken. Jicht kan worden veroorzaakt door een gebrekkig metabolisme van urinezuren. In de meeste gevallen treft jicht de grote teen, maar het kan ook zwelling en pijn in andere gewrichten van het been veroorzaken.

Een onderzoek uit 2007 wees uit dat koffie, niet alleen cafeïne, het risico op jicht bij mannen aanzienlijk kan verminderen door het urinezuurgehalte in het lichaam te verlagen.

De relatie tussen koffieconsumptie en jicht

Een 40% vermindering van het risico op het ontwikkelen van jicht werd gezien als je zes tot acht kopjes koffie per dag dronk. Een dagelijkse inname van vijf tot tien koppen koffie leidde echter niet tot een afname van meer dan 10%.

een andere studie

De studie toonde aan dat koffie het risico op jicht bij vrouwen kan helpen verminderen, hoewel de impact groter was dan die bij mannen, waarbij 4 kopjes per dag bijna 60% minder risico opleverden.

Helaas lijkt suiker deze voordelen ongedaan te maken.

Een onderzoek naar de relatie tussen suikerconsumptie en het risico op jicht vond een positief verband tussen verhoogde suikerconsumptie en gevallen van jicht. Dus als je dit in overweging neemt, is het het beste om alleen een zwarte kop te gebruiken en de suiker (nogmaals) te vermijden.

Dit Zijn De Meest Voorkomende Mythes Over Koffie En Je Gezondheid

Er zijn veel mythes over koffie. Sommige zijn bizar, andere zijn aannemelijk. Hopelijk hebben we met deze lijst al enkele van die mythen ontkracht, maar er zijn er nog steeds die we niet hebben aangepakt.

Wat de meeste van deze meer geloofwaardige mythen gemeen hebben, is dat er enige wetenschap achter zit, maar niet volledig onfeilbare wetenschap. Laten we enkele van deze mythes eens nader bekijken:

MYTHE #1: Cafeïne is slecht voor je

Deze bestaat al een tijdje. Mensen citeren alles, van de kop op Yahoo! naar de yoga-instructeur.

Heb je je ooit afgevraagd waarom cafeïne zo slecht voor je is? Natuurlijk zijn er negatieve effecten van cafeïne, maar zoals alles, moet het met mate worden geconsumeerd.

Ik zeg niet dat koffie geen enkele negatieve bijwerkingen heeft (als je het graag met een liter drinkt), maar om te zeggen dat het gewoon ongezond is, is een behoorlijke opgave.

Koffie is eigenlijk gezonder dan je denkt.

Voor het geval je de bovenstaande lijst bent vergeten of (waarschijnlijker) hebt doorgenomen, kan koffie helpen om overtollig vet te verbranden, veel levensbedreigende ziekten te voorkomen, evenals enkele niet-zo-dodelijke ziekten, en het kan zowel mentaal als fysiek verbeteren prestatie.

Nog steeds niet overtuigd? Bekijk dan deze CNN-video waarin wordt besproken hoe koffie je risico op huidkanker kan helpen verminderen. Je hoeft nog niet echt cafeïnevrije koffie te gebruiken (hoewel onthoud dat cafeïnevrije koffie nog steeds wat cafeïne bevat), en daarom zou het eigenlijk cafeïnearm moeten worden genoemd, niet geen cafeïne.

MYTHE #2: Ongefilterde Koffie Is Slecht Voor Je

Deze mythe is een beetje lastiger omdat er een legitieme wetenschap achter zit. Twee onderzoeken ondersteunen het idee dat ongefilterde koffie een nadelig effect heeft op de gezondheid van uw hart.

Een van de onderzoeken vond een stijging van 10% van het homocysteïnegehalte bij deelnemers die ongefilterde koffie dronken, in tegenstelling tot degenen die gefilterde koffie dronken, wat vervolgens in verband wordt gebracht met een verhoogd risico op hart- en vaatziekten (HVZ).

De relatie tussen homocysteïne, HVZ en andere stoffen is veel besproken. Het is nog onduidelijk.

Eén studie toont aan dat homocysteïnespiegels geen oorzaak zijn van HVZ.

De andere kritische studie werd uitgevoerd om te bepalen of ongefilterde koffie bijdroeg aan een stijging van het LDL-cholesterol. Ongefilterde koffie bleek te hebben bijgedragen aan een stijging van het LDL-cholesterol met 11%.

Dit onderzoek is uitgevoerd over een periode van 17 dagen. Dat is niet genoeg tijd om gezondheidseffecten op lange termijn te bepalen.

Bij het bekijken van dit soort gegevens is het belangrijk om hun beperkingen te kennen. Hoewel de hele Clint Eastwood-benadering van eerst schieten, later vragen stellen, in sommige situaties goed kan werken (maar niet echt), is het belangrijk om de details te kennen voordat je met de vinger gaat wijzen.

Om dit samen te vatten, het bewijs achter de mythe is verre van overtuigend, en er moet meer onderzoek worden gedaan voordat iemand nauwkeurig kan beweren dat ongefilterde koffie slecht voor je is.

MYTHE #3: Koffie Zal Je Nuchter Maken

Deze mythe is behoorlijk populair en lijkt logisch als je bekend bent met de geweldige energie en focus die koffie kan brengen. Het is echter niet waar. Vreemd genoeg biedt koffie echter nog steeds enkele van zijn aandachtgevende voordelen na alcohol. Dit kan leiden tot verwarrende bijwerkingen.

Je wordt er niet wakkerder van als je koffie drinkt nadat je dronken bent.

Een studie toonde aan dat een kopje koffie het voor dronkaards moeilijker kan maken om te herkennen dat ze dronken zijn. Uit dezelfde studie bleek dat koffie je vermogen om stilstaande objecten te vermijden niet verbetert, maar het kan de alertheid vergroten.

Waar het op neerkomt is dat bijwerkingen vermengen, maar alcohol wint. Hoewel koffie sommigen de illusie van alertheid kan geven, stopt het de schadelijke effecten van alcohol niet. Dit komt omdat, zoals een studie meldt, cafeïne de door ethanol veroorzaakte (dronken worden) leerachterstanden niet omkeert.

Ga je gang en probeer koffie te drinken nadat je hebt gedronken, maar het zal je niet veel goeds doen (behalve dat het je misschien een beetje broodnodige energie geeft.

Koffiegezondheidshacks: het goede maximaliseren en het slechte minimaliseren

Dus je weet nu dat koffie eigenlijk best goed voor je is, en je bent klaar om te beginnen, maar laten we eerst even kort praten over hoe je het meeste uit je koffie kunt halen.

Hier zijn vijf eenvoudige koffie-gezondheidshacks die je zullen helpen (de meeste van) het negatieve te omzeilen en het positieve te vergroten:

HACK #1: Gebruik Alleen Kwaliteitsbonen

Dit is grotendeels persoonlijke smaak en persoonlijke voorkeur. Kwaliteit is echter belangrijk, net als bij elk ander voedsel dat u in uw lichaam stopt.

Vermijd koffie die goedkoop is gemaakt.

Dit betekent niet dat je de beste koffie moet kopen die je kunt vinden. Het betekent alleen dat je je meer bewust moet zijn van hoe koffie wordt verbouwd. Hier is een lijst met bonen van hoge kwaliteit.

Kopen bij lokale branders, in plaats van bij de supermarkt, is een geweldige manier om bonen van lage kwaliteit te vermijden. Meer dan de supermarktbediende, zullen de mensen die bij de branderij werken veel uitgebreidere kennis hebben van wat ze verkopen, en ze streven doorgaans sowieso naar kwaliteit.

Dit is al duizend keer gezegd: controleer altijd het etiket op de koffie die je koopt (en alle andere dingen die in je lichaam gaan).

HACK #2: Selecteer Zorgvuldig Uw Brouwmethode

Ongefilterde koffie kan negatieve effecten hebben op uw gezondheid. Ik noemde dit een tijdje terug. Hoewel het bewijs nog niet helemaal overtuigend is, kun je toch besluiten om op veilig te spelen.

Misschien wilt u het brouwen van de Franse pers vermijden, wat in feite neerkomt op het trekken en uitpersen van koffiedik. Hoewel het geweldig smaakt, zijn er nog steeds veel manieren om van een geweldige smaak te genieten met gefilterde koffie.

Druppelmachines zijn ook een uitstekende manier om gefilterde koffie te zetten. Dit zijn de machines waarmee u waarschijnlijk het meest vertrouwd bent, en er zijn zoveel verschillende versies.

Over het algemeen raad ik aan om de modellen te vermijden die eruitzien als de vettige koffiezetapparaten van Waffle House, omdat er genoeg andere goede opties zijn. Een andere populaire zetmethode is het gebruik van immense druk (ook bekend als de espressomachine). U hoeft zich echter geen zorgen te maken over uw gezondheid.

Deze, plus nog veel meer opties voor het zetten van koffie, zijn hier beschikbaar.

HACK #3: Timing Van Uw Koffie Voor Betere Nachtrust

Er is significant bewijs, inclusief gezond verstand, dat koffie de slaap kan verstoren. Zoals we allemaal weten, maakt koffie je wakker, dus het is niet moeilijk om te zien dat dit slaapproblemen kan veroorzaken.

Dit probleem heeft echter een eenvoudige oplossing: goede timing.

Een recent onderzoek naar de effecten van koffie op de slaap wees uit dat het drinken van koffie tot zes uur voor het slapengaan tot aanzienlijke slaapstoornissen leidde. Hoewel slaapstoornissen slecht zijn, moet u er rekening mee houden dat wat in het onderzoek wordt geciteerd als significante verstoring niet de hele nacht naar het plafond staren is.

Als je ’s avonds laat een kopje koffie overweegt, bedenk dan dat cafeïne een halfwaardetijd heeft van 5-6 uur. Uw gemiddelde kopje gezette espresso bevat 163 mg cafeïne. Dit betekent dat zelfs als je om 17.00 uur je laatste kopje koffie drinkt, je lichaam om 23.00 uur nog 80 mg cafeïne heeft als je naar bed gaat. Dit hangt af van individuele omstandigheden, maar je moet streven naar 50 mg of minder cafeïne in uw systeem wanneer u het hooi raakt.

Een geweldige manier om uw cafeïnegehalte te controleren, is door een smartphone-app met de naam cafeïne Zone te gebruiken. Hiermee kunt u uw drankje, tijdstip van consumptie en bedtijd invoeren en kunt u zien of u klaar bent om te gaan of niet.

Jakkes! Volgens de cafeïnezone zou ik een kopje koffie van standaardformaat om 1:20 moeten drinken.

Deze bijwerkingen kunnen worden vermeden door simpelweg uw cafeïne-inname te beperken tot ten minste 6 uur voor het slapengaan (idealiter 8, 8) en daarna koffie te vermijden. Persoonlijk drink ik geen koffie na 12.00 uur (tenzij ik weet dat ik laat op zal zijn).

HACK #4: Vergeet Bulletproof Coffee Combineer Het Met Een Maaltijd

Bulletproof koffie is een nieuwe trend in koffie. Om eerlijk te zijn, het is misschien een rage, maar ik ben er persoonlijk dol op. Hier is een complete lijst met ideeën voor kogelvrije koffierecepten.

De bepalende ingrediënten van dit koffierecept zijn grasboter en MCT-olie.

Het bedrijf beweert dat het toevoegen van grasgevoerde boter, die bepaalde vetten en voedingsstoffen bevat, aan hun koffiemerk kan helpen om de hersenfunctie te verbeteren en vet te verbranden.

Het is geweldig nieuws! U hoeft geen grote voorraad superboter bij u te hebben. Een eenvoudigere, goedkopere en minder stomme oplossing zou zijn om van je koffie te genieten met een gezonde maaltijd.

Hier is een lijst met de beste voedingsmiddelen om in een maaltijd op te nemen (die ook dezelfde vitamines en voedingsstoffen bevatten).

Combineer je koffie met deze voedselgroepen en je bootst een kogelvrije koffie na, minus de hype

  • De grote bronnen van vitamine E, vitamine A, vitamine D en omega-3 vetzuren zijn zeevissen zoals zalm, tonijn, haring en zalm.
  • Donkere bladgroenten en wortelen voor vitamine A en vitamine K
  • Volkoren granen en noten zijn goede bronnen van vitamine E en omega-3.
  • Vitamine A wordt gevonden in eieren en kaas, maar ze moeten worden vermeden.
  • Aardappelen leveren vitamine K

Hoewel je veel van deze voedingsstoffen nog steeds kunt vinden in rood en wit vlees en zuivel, bevatten deze meestal veel vet en bieden ze niet zoveel als de hierboven genoemde items. Laat je niet misleiden door kogelvrij en vergeet de rage. Geniet in plaats daarvan gewoon van een kopje koffie en een gezonde maaltijd.

HACK #5: Ken Uw Cafeïnelimieten En Houd U Aan Em

Ondanks al deze cijfers en cijfers en percentages die ik naar je heb gegooid, vraag je je misschien nog steeds af, hoeveel koffie moet ik per dag drinken?

Dit kan verwarrend zijn omdat verschillende hoeveelheden verschillende resultaten opleveren. De ideale hoeveelheid lijkt echter tussen de 4-5 kopjes en 6-8 kopjes per dag te liggen. De Europese veiligheidsinstantie heeft de gegevens beoordeeld en vastgesteld dat 400 mg de veiligste dagelijkse limiet is voor volwassenen.

Hoewel studies hebben aangetoond dat het drinken van zes kopjes koffie per dag jicht of Parkinson kan voorkomen, zijn er andere manieren om het risico op het ontwikkelen van hartaandoeningen of levercirrose te verminderen.

Het is ook aangetoond dat koffie bij sommige mensen de korte termijn gevoelens van nervositeit en angst verhoogt. Deze symptomen kunnen worden vermeden door uw inname te beperken tot zes kopjes per dag en niet meer dan twee kopjes per keer te drinken.

De reactie van elke persoon op koffie is anders. Dit komt deels door genetica, maar ook door tolerantie. Hoewel 4-5 kopjes per dag een goed gemiddeld bereik is, is het belangrijk om aandacht te besteden aan je eigen reacties op je cafeïne-inname.

Deze cafeïnecalculator geeft je een beter idee van je dagelijkse cafeïne-inname.

DE BOTTOM LINE Is Koffie Slecht Voor Je?

DE BOTTOM LINE Is Koffie Slecht Voor Je

Heb je genoten van deze lijst? Ik hoop dat je iets nieuws hebt geleerd, maar zo niet, dan hoop ik dat deze lijst je heeft geholpen om nog meer informatiebronnen te vinden.

Heeft het voordelen om geen koffie te drinken? Kan zijn. Maar omdat er zoveel ongegrond koffiebeuken gaande is, is het belangrijk om de feiten te kennen. Er ZIJN voordelen voor de gezondheid van koffie. Werkelijk. Drink zoveel mogelijk biologische en cafeïnevrije koffiebonen.

Meest Gestelde Vragen

Zijn Er Gezondheidsrisico’s Verbonden Aan Het Drinken Van Koffie?

Nee, koffie kan veel gezondheidsrisico’s verminderen. U kunt afvallen door uw stofwisseling te stimuleren met koffie. Van koffie is aangetoond dat het het risico op veel ziekten, zoals Parkinson, Alzheimer en leverziekten, vermindert.

Wat Zijn Enkele Voordelen Van Koffie?

Koffie kan je helpen om je alerter en energieker te voelen, maar ook om je bloedsuikerspiegel en fysieke prestaties te verbeteren. Het kan ook de pijn door inspanning en jicht verminderen.

Heeft Het Zin Om Elke Dag Koffie Te Drinken?

Nee. Het is zelfs gebleken dat het drinken van vijf tot zes kopjes koffie per dag het risico op hart- en vaatziekten met wel 36% vermindert. (Zie paragraaf 9, hierboven.)

verwijst naar

  1. Koot, P., & Deurenberg, P. . Vergelijking van lichaamstemperatuur en energieverbruik na inname van cafeïne. Opgehaald van
  2. Acheson, J, K., Isabelle, Franck, Krebs, Yves, . . . Luc. (2004, 01 januari). De metabolische effecten van cafeïne op mensen: lipidenoxidatie en zinloos fietsen? Opgehaald van
  3. Reactie van vrije vetzuren op koffie en cafeïne. (2004, 10 april). Opgehaald van
  4. Nehlig, A., Daval, JL, Debry, G. Cafeïne en het centrale zenuwstelsel: werkingsmechanismen, biochemische, metabole en psychostimulerende effecten. Opgehaald van
  5. Smith, AP Brockman, P. Flynn R. Maben A. Thomas M. Onderzoek naar de effecten die koffie heeft op alertheid en prestaties overdag en ’s nachts Opgehaald uit
  6. Brice, CF, & Smith, AP (nd). Effecten van cafeïne op stemming en prestaties: een onderzoek naar realistische consumptie. Opgehaald van
  7. Doherty, M., Smith, PM. . Effecten van cafeïne-inname op inspanningstesten. Opgehaald van
  8. Hernan, MA, Takkouche, B., Caamao-Isorna, F., Gestal-Otero, JJ Meta-analyse van koffieconsumptie, het roken van sigaretten en het risico op de ziekte van Parkinson. Opgehaald van
  9. Ascherio, A., Shumin, MZ, Hernan, MA, Kawachi, I., Colditz, GA, Speizer, FE, Willett, WC . Prospectief onderzoek naar cafeïneconsumptie en het risico op de ziekte van Parkinson bij mannen en vrouwen. Opgehaald van
  10. Knuffel.

, Bidel, S., Jousilahti, P., Antikainen, R., Tuomilehto, J. Het risico op de ziekte van Parkinson door koffie en thee. Opgehaald van

  • Ross, GW (2000, 24 mei). Vereniging van koffie- en cafeïne-inname met het risico op de ziekte van Parkinson. Opgehaald van
  • Het risico op het ontwikkelen van dementie in de latere levensjaren door het drinken van thee en koffie op middelbare leeftijd (nd). Opgehaald van
  • De preventie van de ziekte van Alzheimer houdt verband met hoge bloedspiegels van cafeïne bij oudere volwassenen. (nd). Opgehaald van
  • Cafeïne kan een positief effect hebben op tau-afzettingen bij de ziekte van Alzheimer. (2014, 07 april). Opgehaald van
  • Koffie bevat een mysterieus ingrediënt dat de bescherming tegen de ziekte van Alzheimer verhoogt. (nd). Opgehaald van
  • Klatsky A., Morton C., Udaltzova N., Friedman G. Koffie, cirrose en transaminase-enzymen. Opgehaald van
  • Gallus, S., Tavani, A., Negri, E., La Vecchia, C. Beschermt koffie tegen levercirrose? Opgehaald van
  • Samenvatting gezondheidsstatistieken: National Health Interview Survey. Opgehaald van
  • Yu X, et al. Een meta-analyse van cohortstudies over koffieconsumptie en het risico op het ontwikkelen van kanker. BMC Cancer, online gepubliceerd voordat het gedrukt wordt. DOI: 10.1186/1471-2407-11-96. (2011, 28 oktober). Opgehaald van
  • Sinha, J, A., Daniel, R, C., Graubard, Barry, . . . Kruis. (2012, 13 juni). Cafeïne- en cafeïnevrije koffie- en thee-inname en risico op colorectale kanker in een grote prospectieve studie. Opgehaald van
  • Koffieconsumptie en risico op leverkanker: een meta-analyse. (2007, 24 maart). Opgehaald van
  • Bravi F, et al. Risico op endometriumkanker en koffie drinken: een meta-analyse op basis van observationele studies. Ben J Obstet Gynecol; 20
  • Holick CN, et al. In drie prospectieve cohortstudies werd gekeken naar de effecten van koffie, thee en cafeïne op het risico op volwassen glioom. Kanker Epidemiol Biomarkers Vorige;1
  • Overzicht. (2017, 10 november). Opgehaald van
  • Pelucchi C., Tavania A., La Vecchia C. Koffie en alcoholgebruik en blaaskanker. Opgehaald van
  • Vereniging van koffieconsumptie met totale en oorzaakspecifieke sterfte in 3 grote prospectieve cohorten. (nd). Opgehaald van
  • Gezondheid, Verenigde Staten, Tabel 20 . Opgehaald van
  • Dam, RM (2005 juli 06). Koffieconsumptie en risico op diabetes type 2. Opgehaald van
  • Dieren, SV, Uiterwaal, CS, Schouw, YT, DL van der A, JM, Spijkerman, A., Grobbee, DE, & Beulens, JW (2009, 01 september). Koffie- en theeconsumptie en risico op diabetes type 2. Opgehaald van
  • Odegaard, O, A., Pereira, Koh, Woon-Puay, Arakawa, . . . C, M. (2008, 01 oktober). De Singapore Chinese gezondheidsstudie: koffie, thee en incidenttype 2. Ontvangen van
  • Huxley, R. (2009, 14 december). Koffie-, cafeïnevrije koffie- en theeconsumptie met betrekking tot diabetes mellitus type 2 incidenten. Opgehaald van
  • Antioxidanten: meer dan de hype. (, 26 februari). Opgehaald van
  • Pulido, R., Hernandez-Garcia, M., Saura-Calixto, F. Bijdrage van dranken aan de inname van lipofiele en hydrofiele antioxidanten in het Spaanse dieet. (2013 Ontvangen van
  • Arne, Sakhi, Kaur, A., Andersen, Frost, L., C., E., . . . Rune. (2004, 01 maart). De inname van antioxidanten in koffie, wijn en groenten is gecorreleerd met plasmacarotenoïden bij mensen. Opgehaald van
  • Koffieconsumptie en coronaire hartziekten bij mannen en vrouwen. (nd). Opgehaald van
  • Een meta-analyse van koffieconsumptie en het risico op coronaire hartziekten: (2006), 05 december. Ontvangen van
  • Een meta-analyse van 21 cohortstudies die de relatie tussen koffieconsumptie en het risico op coronaire hartziekten onderzoeken: (2008), 15 augustus. Ontvangen van
  • Lopez-Garcia, E., Rodriguez-Artalejo, F., Rexrode, KM, Logroscino, G., Hu, FB, Van Dam, RM. Risico op een beroerte bij vrouwen die koffie drinken. Ontvangen van
  • Bidel, S., Hu, G., Qiao, Q., Jousilahti, P., Antikainen, R., & Tuomilehto, J. (2006, 21 september). Type 2 diabetespatiënten: koffieconsumptie en het risico op cardiovasculaire en totale mortaliteit
  • Let op: Koffie kan gaatjes helpen voorkomen (2002, 08 maart). Opgehaald van
  • Anila Namboodiripad, P., & Kori, S. . Kan koffie cariës voorkomen? Opgehaald van
  • Ruxton, CH (2008, 13 februari). De impact van cafeïne op de stemming, cognitieve functie, prestaties en hydratatie: een overzicht van voordelen en risico’s. Opgehaald van
  • Anderson, DE, & Hickey, MS (1994, april). Effecten van cafeïne op de metabole en catecholaminereacties op inspanning bij 5 en 28 graden C. Ontvangen van
  • Doherty, M., & Smith, PM
  • (2005, 16 februari). Effecten van inname van cafeïne op de beoordeling van de waargenomen inspanning tijdens en na het sporten: een meta-analyse. Opgehaald van

  • Effect van cafeïne op percepties van beenspierpijn tijdens matige intensiteit fietsoefeningen. (2003, 22 augustus). Opgehaald van
  • Journal of Strength and Conditioning Research. (nd). Opgehaald van
  • Journal of Strength and Conditioning Research. (nd). Opgehaald van
  • Embrapa en UnB descobrem uma protena de caf com efeito soortgelijke oa da morfina. (nd). Opgehaald van
  • Nehlig, A., Daval, JL, & Debry, G. . Cafeïne en het centrale zenuwstelsel: werkingsmechanismen, biochemische, metabole en psychostimulerende effecten. Opgehaald van
  • Addicott, MA, Yang, LL, Peiffer, AM, Burnett, LR, Burdette, JH, Chen, MY, . . . Laurienti, PJ (2009, oktober). Dagelijkse inname van cafeïne en cerebrale doorbloeding: welk niveau kunt u verdragen? Opgehaald van
  • Corti, R., Binggeli, C., Sudano, I., Spieker, L., Hnseler, E., Ruschitzka, F., . . . Noll, G. (2002 december 03). De effecten van koffie op bloeddruk en sympathische zenuwactiviteit, onafhankelijk van het cafeïnegehalte. Opgehaald van
  • Koffie kan je bloedvaten helpen opfleuren. (2013, 20 november). Opgehaald van
  • Nehlig, A., Daval, JL, & Debry, G. . Cafeïne en het centrale zenuwstelsel: werkingsmechanismen, biochemische, metabole en psychostimulerende effecten. Opgehaald van
  • Ruxton, CH (2008 13 februari). Overzicht van de voordelen en gevaren van cafeïne op stemming, cognitieve functie en prestaties. Opgehaald van
  • Borota, D., Murray, E., Keceli, G., Chang, A., Watabe, JM, Ly, M., . . . Yassa, MA (2014, 12 januari). Toediening van cafeïne na de studie verbetert de geheugenconsolidatie bij mensen. Opgehaald van
  • Nehlig, A. . Is cafeïne een cognitieve versterker? Opgehaald van
  • Artritis, jicht. (nd). Opgehaald van
  • Choi, HK, Willett, W., & Curhan, G. (2007, 25 mei). Koffieconsumptie en risico op incidente jicht bij mannen: een prospectieve studie. Opgehaald van
  • Choi, K., H., Curhan en Gary. (2010, 25 augustus). The Nurses Health Study: koffie-inname en incidenten met jicht bij vrouwen
  • Choi, HK, & Curhan, G. (2008, 7 februari). Frisdranken, fructoseconsumptie en het risico op jicht bij mannen: prospectieve cohortstudie. Opgehaald van
  • LaMotte, S. (2015, 06 maart). Is koffie een gezondheidsvoedsel? Opgehaald van
  • Grubben, J, M., Boers, H, G., J, H., Jong, D., . . . B, M. (2000 februari 01). Ongefilterde koffie verhoogt de homocysteïneconcentraties in het plasma bij gezonde vrijwilligers: een gerandomiseerde studie. Opgehaald van
  • Ganguly (P.) & Alam (SF) (10 januari 2015). De rol van homocysteïne bij de ontwikkeling van hart- en vaatziekten. Opgehaald van
  • Van Dusseldorp, M., Katan, MB, Van Vliet, T., Demacker, PN, & Stalenhoef, AF . Cholesterolverhogende factor van gekookte koffie passeert geen papieren filter. Opgehaald van
  • (nd). Opgehaald van
  • (nd). Opgehaald van
  • Roehrs, T., & Roth, T. (2008, april). Cafeïne: slaap en slaperigheid overdag. Opgehaald van
  • C Drake et al, 2013, Cafeïne-effecten op slaap, genomen 0, 3 of 6 uur voor het naar bed gaan, Journal of Clinical Sleep Medicine, Volume 9: 1195-1200. (2014, 12 november). Opgehaald van
  • Mandal, A. (, 26 februari). Cafeïne Farmacologie. Opgehaald van
  • Officieel Bulletproof Coffee-recept. (, 17 mei). Ontvangen op 31 mei,
  • Choi, K., H., Curhan en Gary. (2010, 25 augustus). Koffieconsumptie en het risico op jicht bij vrouwen: The Nurses Health Study. Opgehaald van
  • Knuffel.
  • , Bidel, S., Jousilahti, P., Antikainen, R., & Tuomilehto, J. (2007, 21 augustus). Het risico op de ziekte van Parkinson door koffie en thee. Opgehaald van

  • Bidel, S., Hu, G., Qiao, Q., Jousilahti, P., Antikainen, R., & Tuomilehto, J. (2006), 21 september. Type 2 diabetespatiënten: koffieconsumptie en het risico op cardiovasculaire en totale sterfte Opgehaald uit
  • Corrao, G., Zambon, A., Bagnardi, V., DAmicis, A., Klatsky, A., & Collaborative SIDECIR Group. (2001, oktober). Het risico op leverschade door cafeïne en koffie. Opgehaald van
  • Brice, CF, & Smith, AP (nd). Effecten van cafeïne op stemming en prestaties: een onderzoek naar realistische consumptie. Opgehaald van
  • Yang, A., Palmer, AA, & De Wit, H. (2010, augustus). Genetica van cafeïneconsumptie en reacties op cafeïne. Opgehaald van
  • Robertson, D., Wade, D., Workman, R., Woosley, RL, & Oates, JA (1981, april). Tolerantie voor de humorale en hemodynamische effecten van cafeïne bij mannen. Opgehaald van
  • Cafeïne rekenmachine. (nd). Opgehaald van