Gefermenteerde Koffie. Wat Is Het En Hoe Maak Je Het?

Wat U Moet Weten Over Gefermenteerde Koffie

Inhoud tonen:

De koffiegemeenschap houdt van experimenteren en bedenken voortdurend nieuwe manieren om hun favoriete drankje te maken en te serveren. Gefermenteerde koffie is een van de meest ongewone koffiesoorten.

Twee dingen kunnen gefermenteerde koffie worden genoemd: bonen of gezette koffie. Het is niet zo ingewikkeld als het klinkt en we kunnen je laten zien hoe je het bij je thuis kunt maken.

Gefermenteerde Bonen

Je vraagt je waarschijnlijk af, is koffie meestal niet gefermenteerd? En je zou gelijk hebben. Nat verwerkte bonen ondergaan tijdens het weken een natuurlijke fermentatie.

Als we het echter hebben over gefermenteerde bonen, dan verwijzen we naar bonen die een opzettelijke en gecontroleerde fermentatie hebben ondergaan nadat ze zijn gedroogd, dat wil zeggen als groene koffiebonen.

Nadat de bonen deze gisting hebben ondergaan, worden ze zoals gewoonlijk geroosterd, klaar om naar wens te worden gebrouwen. Ze worden verkocht als gekweekte of gefermenteerde koffiebonen.

Koffie Fermentatie

Fermentatie is een natuurlijke chemische reactie die de sleutel is tot enkele van de beste dingen in het leven, zoals kaas en wijn. Maar het verschil tussen lekker en ranzig is een zorgvuldige controle van het proces.

De primaire methode begint met sperziebonen die al gewassen of natuurlijk zijn verwerkt. Ze worden vervolgens geweekt in water, geënt met specifieke bacteriën en 1-2 dagen met rust gelaten. De bonen worden vervolgens gedroogd en gewassen nadat de fermentatie is voltooid.

Andere methoden voor het fermenteren van koffie zijn onder meer veroudering in het vat of het toevoegen van ingrediënten zoals fruit aan de fermentatietank.

Wat Is Het Doel Van Koffiefermentatie?

Hoewel gefermenteerde koffie misschien een trendy trend lijkt, kan het fermentatieproces een aanzienlijk verschil maken in de bonen. Naast de reguliere gezondheidsvoordelen van koffie, maakt fermentatie de drank gemakkelijker te verteren, veiliger voor schadelijke bacteriën en minder tannines. Het verbetert ook sommige smaken in koffie.

de boon neemt verschillende smaken in zich op en produceert complexere proeftonen voor dezelfde koffie.

Koffiefermentatie voegt bepaalde kenmerken toe aan de smaak, maar de uiteindelijke smaak hangt nog steeds af van het type bonen waarmee je begint en de zetmethode die je gebruikt.

Gefermenteerde Koffie

De andere manier waarop je de term gefermenteerde koffie hoort, is voor een koffiedrank. Dit is koffie die is gebrouwen van gewone bonen en vervolgens een fermentatieproces ondergaat. Dit zorgt voor een onderscheidende smakende drank die pittig en licht koolzuurhoudend is. Probiotica zijn ook opgenomen in deze drank om de darmgezondheid te bevorderen.

Het proces voor het maken van deze drank is in theorie hetzelfde als elk ander fermentatieproces. Je hebt de juiste bacteriën en iets nodig om het te eten (suiker), dan laat de natuur de rest doen. Kefir, Kombucha en biergist zijn de meest populaire manieren om koffie te fermenteren.

Hoe Maak Je Thuis Koffie

Kombucha is de gemakkelijkste methode om thuis koffie te fermenteren. De belangrijkste stap bij het maken van koffiekombucha is het kopen of maken van een kombucha Scoby. Dit is wat het fermentatieproces op gang brengt.

WAT JE NODIG HEBT

  • 2 liter gezette koffie
  • 1/2 kopje suiker
  • Kombucha SCOBY